23 oktober '19

Nieuwe woningen 15% duurder door duurzaamheidseisen

In het kort

  • Vanaf de zomer gelden strengere regels om huizen duurzaam en energiezuinig te maken.
  • Hierdoor zullen de bouwkosten van nieuwe woningen met 11,5% tot 16,5% hoger liggen dan vorig jaar.
  • Hierdoor komt de betaalbaarheid van nieuwe woningen verder onder druk

Het wordt volgend jaar fors duurder om nieuwe woningen te bouwen. Oorzaak zijn strengere regels om huizen duurzaam en energiezuinig te maken. Hierdoor zullen de bouwkosten deze zomer 11,5% tot 16,5% hoger liggen dan vorig jaar, afhankelijk van het type woning en de mate van duurzaamheid. Dit is op te maken uit een berekening van dataleverancier BDB. Bouwers gebruiken informatie van het bureau om prijzen voor nieuwbouwprojecten te bepalen.

De stijging van de bouwkosten komt uit op een gemiddelde van 15%. ‘Dit prijseffect staat nog los van de inflatie of de hogere cao-lonen. Het gaat om een stevig effect’, zegt kostenadviseur Maarten in ’t Veld van advies- en ingenieursbureau Arcadis, waar BDB onder valt.

Stapeling van duurzaamheidsmaatregelen

De toename is het gevolg van een stapeling van duurzaamheidsmaatregelen. Vorig jaar ging per 1 juli een verbod in op aardgasaansluitingen bij nieuwbouwwoningen. Deze zomer gaat een nieuw bouwbesluit in, gebaseerd op strenge Europese regels voor duurzaamheid en energieverbruik.

Nieuwe woningen moeten vanaf juli bijna-energieneutraal worden gebouwd. Het directe en indirecte gebruik van fossiele energie per vierkante meter moet beperkt blijven tot het minimum, onder meer met isolatiemateriaal en zoveel mogelijk duurzame energieopwekking bij nieuwbouw. Door het verbod op gasaansluitingen moeten traditionele cv-ketels plaatsmaken voor duurdere installaties, zoals warmtepompen.

Bron: Financi√ęle Dagblad, 23 oktober 2019

Terug naar overzicht