12 december '22

De huizenmarkt in cijfers

De woningmarkt is aan het afkoelen nu de rente stijgt, woningen langer te koop staan en de prijzen dalen. Wat zijn de cijfers achter deze nieuwsfeiten? Een overzicht.

Naar een kopersmarkt 30.239

Volgens makelaarsvereniging NVM groeit het aantal woningen dat te koop staat rap. Aan het einde van het derde kwartaal stonden er volgens de NVM 30.239 huizen te koop, ruim 5000 stuks meer dan eind tweede kwartaal. Kopers hebben meer te kiezen doordat niet alle huizen even snel verkocht worden en veel meer mensen hun woning te koop zetten. Nog altijd blijft de markt krap: tegenover elke koper staat 2,8 woning. Dat was in dezelfde periode vorig jaar 1,6.

Eenmaal, andermaal -33%

De verkoop van nieuwbouw loopt terug. In het derde kwartaal zijn 5200 nieuwbouwhuizen verkocht via makelaars die zijn aangesloten bij NVM. Dat is een derde minder dan een jaar eerder en het laagste aantal sinds 2014.

Prijsdaling is ingezet -0,5%

Voor het eerst in lange tijd daalden de huizenprijzen drie maanden achter elkaar op maandbasis, meldde het Centraal Bureau voor de Statistiek. In oktober dit jaar waren de huizenprijzen 0,5% lager dan in september. In september en augustus daalden de huizenprijzen ook al, met respectievelijk 0,7% en 0,1% ten opzichte van de maand ervoor. De daling van september is de grootste sinds 2013. Ten opzichte van vorig jaar stijgen de huizenprijzen nog altijd, in oktober was de gemiddelde koopwoning 7,8% duurder dan een jaar eerder.

Flink gestegen rente 5,2%

De hypotheekrente is in het afgelopen jaar fors opgelopen. Voor een hypotheek met een looptijd van twintig jaar betalen hypotheekbezitters gemiddeld 5,2% rente (week 45). Dat is ruim een verdriedubbeling ten opzichte van dezelfde rente eind vorig jaar. Hoeveel huizenkopers kunnen lenen, bepaalt in hoge mate wat ze kunnen bieden.

Dit kost een huis gemiddeld €428.079

Huizenkopers betaalden gemiddeld €428.079 voor een woning in oktober. In september was dat nog €437.996. De prijzen dalen, maar het vergelijken van deze gemiddelde koopsommen zegt niet alles, want ze zijn niet gecorrigeerd voor woningtype. De prijs kan dus hoger uitvallen in een maand waarin bijvoorbeeld veel villa’s zijn verkocht. Tot voor kort ging het hard met de transactieprijzen. Het duurde bijna twee decennia voor de gemiddelde verkoopprijs van twee naar drie ton ging. Maar er was nog geen twee jaar nodig voor de prijssprong van drie naar gemiddeld vier ton.

Ruim anderhalve maand 48

Gemiddeld stonden huizen in het derde kwartaal 48 dagen te koop, volgens makelaarsvereniging NVM. Dat is meer dan twee weken langer dan het kwartaal ervoor. Vrijstaande woningen staan gemiddeld 74 dagen in de verkoop, tussenwoningen 33 dagen. Ruim zeven op de tien huizen staan maximaal één kwartaal te koop, dat waren er in het tweede kwartaal nog zeven op de tien.

Bron: FD d.d. 9 december 2022

Terug naar overzicht