18 augustus '22

Midden in wooncrisis: nieuwbouw keldert met nog eens 27%

AMSTERDAM – Er worden minder huizen gebouwd, waardoor de bouwambitie van 100.000 per jaar niet gehaald wordt. Uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek blijkt dat het aantal afgegeven bouwvergunningen nu voor het tweede kwartaal achtereen is gedaald naar 15.000. Dit is 27% lager dan het jaar ervoor, terwijl er momenteel 300.000 woningen tekort zijn.

Woonminister Hugo de Jonge wil 100.000 woningen per jaar bouwen, maar dat wordt bij lange niet gehaald, zo blijkt de uit de cijfers. De verwachting is dat het aantal bouwvergunningen nog verder weg zal zakken. „Dit verrast ons niet”, zegt topman Alfred Vos van VolkerWessels, de tweede bouwer van Nederland. „De bouwplannen worden onder meer gesmoord door regels van minister De Jonge, die precies verkeerd uitwerken. Beleggers en pensioenfondsen lopen weg van projecten in Nederland, die wel nodig zijn om grote aantallen woningen te realiseren. Dit zie je mede terug in het dalend aantal vergunningen. Wij zien enkele honderden miljoenen aan orders voor de komende jaren wegvallen, omdat woningbouw nog verder terug zal vallen.”

Minister De Jonge legde de maximale huur een paar maanden geleden aan banden, waardoor het kostenplaatje volgens bouwers in tijden van stijgende bouwkosten moeilijk rond te breien is. Daarnaast leggen sommige gemeenten daar eigen extra eisen bovenop ten aanzien van aantallen te bouwen sociale huurwoningen. Ook haalden rechters een streep door projecten vanwege de knellende stikstofregels.

“Ernstige zorgen”

„Wij maken ons ernstige zorgen”, zegt een woordvoerder van Bouwend Nederland. „De daling komt voort uit de stikstofproblematiek, het gebrek aan capaciteit bij gemeenten om vergunningen te beoordelen en onduidelijkheid waar gebouwd kan worden. Het kabinet haalt zo de eigen doelen niet ten aanzien van woningbouw, mobiliteit en energietransitie.” De Jonge wil 900.000 woningen bouwen tot 2030. Als de trend doorzet, zullen er dit jaar slechts 52.000 woningen gebouwd worden, in plaats van de nodige 100.000.

Tot nu toe houdt het kabinet vast aan binnenstedelijk bouwen, waar minder snel tempo gemaakt kan worden omdat men te maken heeft met omwonenden en bedrijven die moeten uitwijken. Ook zijn er grote locaties die niet worden ontwikkeld door gesteggel tussen overheden. Projectontwikkelaars en bouwers hebben al een aantal panklare locaties in het weiland aan de woonminister, maar daar is nog geen concreet beleid op gemaakt.

Daarnaast zijn er locaties waar de politiek besloten heeft tot het plaatsen van windmolens in plaats van woningen, zoals bij Rijnenburg in Utrecht. Ook heeft de minister nog geen locaties ’aangewezen’, zoals dat nu bijvoorbeeld gebeurt bij locaties voor asielzoekerscentra.

Marktpartijen

„Je kunt de wooncrisis alleen maar oplossen met de hele bouwketen. Maar wij komen niet aan tafel bij de minister. Zo blijven echte doorbraken uit. Ik denk dat als De Jonge een week vrijmaakt om rechtstreeks met de marktpartijen om tafel te gaan, hij zich twee jaar aan overleg kan besparen. Er is een oplossing, maar die komt er nooit zonder integrale samenwerking met de ontwikkelende bouwers die de woningen moeten bouwen”, zegt bouwer Vos.

Bron: Telegraaf.nl 18-08-2022

Terug naar overzicht