22 juni '22

Huizenprijzen blijven stijgen: in mei met 18,8%

De oplopende hypotheekrente lijkt de stijging van de huizenprijzen nog niet af te remmen. Bestaande koopwoningen zijn in mei opnieuw fors duurder geworden. De huizenprijzen stegen met 18,8% ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder.

De door het CBS dinsdag naar buiten gebrachte prijsstijging is weliswaar iets minder fors dan de 19,7% uit april. Toch is 18,8% is nog steeds ‘historisch hoog’, zegt hoofdeconoom Peter Hein van Mulligen van het statistiekbureau. Maand op maand stegen de prijzen ook nog gewoon.

Hypotheekrentes vliegen omhoog
De hypotheekrentes zijn sinds begin dit jaar flink gestegen, ook vorige week verhoogden geldverstrekkers weer massaal hun tarieven. De gemiddelde rente voor een hypotheek met een rentevaste periode van twintig jaar (zonder Nationale Hypotheek Garantie) is inmiddels gestegen tot boven de 4%. In oktober was die nog onder de 2%.

‘Je zou verwachten dat de hogere hypotheekrentes hun beslag krijgen op de huizenprijzen. Mensen kunnen immers minder lenen en dus minder betalen’, zegt Van Mulligen. Maar daar kan wel een paar maanden vertraging tussen zitten. ‘Daarbij hebben mensen ook nog veel spaargeld’, zegt Van Mulligen.

Makelaars
Makelaarsvereniging NVM leek in april wel een soort stagnatie te zien. De makelaars meldden toen dat de huizenprijzen voor het eerst in jaren waren gedaald op kwartaalbasis. Dat het CBS nog geen daling op maandbasis kan melden, komt door een verschil in meetmoment. Het CBS en Kadaster kijken naar de huizenprijzen op het moment van de sleuteloverdracht. De makelaars rapporteren over de huizenprijzen bij het sluiten van de koopcontracten. In de praktijk kan daar maanden tussen zitten.

In mei veranderden 15.749 woningen van eigenaar. Dat is ruim 2% minder dan een jaar eerder. De kopers betaalden gemiddeld €429.000 voor hun huis.

Bron: Het Financieele Dagblad d.d. 22-06-2022

Terug naar overzicht