16 juni '20

NVM: aantal verkochte woningen weer op niveau 2019

Het aantal verkochte bestaande woningen is de afgelopen weken iets gestegen. De gemiddelde verkoopprijs is hoger. Dat meldt makelaarsvereniging NVM in de dinsdag gepubliceerde woningmarktupdate.

De afgelopen week werden er 3700 huizen verkocht, het hoogste aantal dit jaar. In drie van de afgelopen vier weken lag het aantal verkochte huizen boven de 3000 stuks, terwijl dat aantal in de maanden april en mei nauwelijks werd gehaald. Volgens de NVM laten de cijfers zien dat de coronacrisis nog geen grote gevolgen heeft voor de Nederlandse huizenmarkt en dat het aantal verkochte huizen na een kleine dip weer op het niveau ligt van 2019.

NVM-voorzitter Onno Hoes neemt dan ook afstand van de de volgens hem ‘negatieve voorspellingen’ die critici publiceerden over de woningmarkt. Volgens hem bieden de cijfers ‘houvast om vertrouwen te hebben dat het kopen van een woning verantwoord is’.

Kritiek EIB

Het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB) voorspelde in een vorige week gepubliceerd rapport dat het aantal woningtransacties in het tweede kwartaal waarschijnlijk zal dalen met 7% in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. In die voorspelling waren de dinsdag gepubliceerde cijfers over de afgelopen vier weken niet meegenomen. Juist de recentste cijfers laten een iets hoger aantal transacties zien.

Toch verwachten woningmarktexperts dat het aantal verkopen de komende tijd terugloopt, omdat mensen langer zullen wachten met het kopen van een huis. Dat kan resulteren in prijsdalingen. Volgens De Nederlandsche Bank zullen de huizenprijzen dit jaar nog stijgen, maar volgen daarna twee jaren van prijsdalingen.

Daar is nu nog niets van te zien, want volgens de NVM is de gemiddelde verkoopprijs van een in juni verkochte woning tot nu toe €345.000. Dat zou een stijging van 1,6% impliceren in vergelijking met mei en een stijging van 8,9% ten opzichte van juni 2019.

Bron: FD 16 juni 2020

Terug naar overzicht