4 oktober '19

Huizenmarkt veert op door lage rente

De lage hypotheekrente zorgt ervoor dat er, ondanks de stijgende huizenprijzen, evenveel woningen worden verkocht dit jaar. De prijzen stijgen in 2019 naar verwachting met 6%.

Dat blijkt uit de jongste woningmarktmonitor van ABN Amro. De bank verwachtte eerder dat er dit jaar 5% minder woningen zouden worden verkocht. Voor volgend jaar verwacht de bank 5% minder verkopen, en 3% hogere prijzen.

Betaalbaarheid

De betaalbaarheid van huizen neemt toe door de lage kosten voor hypotheken, constateert de bank. Tegelijk is er wel een groot tekort aan huizen, wat de prijs juist opdrijft. Ook wordt er veel te weinig nieuw gebouwd, en door de stikstofuitspraak wordt dit probleem nog veel erger.

Er is veel verschil tussen provincies. In Groningen kost een gemiddeld huis €213.000, in Noord-Holland €388.000. In grote steden stijgen de prijzen harder dan elders. Een uitzondering is Amsterdam: hier stijgen de prijzen momenteel minder hard dan in de rest van het land.

Jan Modaal

De woningen die nu te koop staan, zijn vooral de duurdere huizen, constateert ABN. De gemiddelde vraagprijs was in augustus €418.000. Een alleenstaande met modaal inkomen kan slechts een op de twintig vraagprijzen betalen.

Bron: De Telegraaf, 2 oktober 2019

Terug naar overzicht