11 december '17

Help, hoe koop ik een huis?

Een paar jaar geleden had je het als huizenkoper voor het uitkiezen. Die tijden zijn veranderd. Er zijn verhalen genoeg over huizen die verkocht worden voor tienduizenden euro’s boven de vraagprijs. Hoe kom je in zo’n markt aan de woning van je dromen? Een paar tips.

Voor een populair huis werken de verkopers vaak met inschrijvingen. Alle geïnteresseerde kopers mogen dan een bod doen, zonder dat ze weten wat de anderen bieden. Uit angst om hun droomhuis mis te lopen, bieden mensen meer dan de vraagprijs. In populaire gebieden vaak véél meer. Hoe hou je in deze situatie het hoofd koel?

1. Weet wat je kunt en wilt bieden

Het komt vaker voor dan je denkt; een koop die niet doorgaat omdat de koper de financiering niet rond krijgt. Om te voorkomen dat jou dat overkomt, kun je het best eerst met een hypotheekadviseur praten. Dan weet je wat je maximaal kunt bieden en hoeveel eigen geld je moet meebrengen.

Verkoop je je huidige huis? Dan kun je bij de makelaar voor veel huizen een goede inschatting krijgen van de verkoopprijs van je huis. Zo weet je nog preciezer hoeveel je kunt bieden.

2. Hoe leuk vind je het huis?

Als er andere kapers op de kust zijn, moet jij het met jouw bod voor elkaar zien te krijgen dat je in de onderhandelingen komt. Bied daarom niet te laag. Als je een huis ‘wel leuk’ vindt, probeer je een lager openingsbod. Ben je echt verliefd op een huis? Dan wil je een afwijzing van jouw bod natuurlijk niet riskeren en begin je met een hoger bod. Behalve op prijs, zou je ook op koopvoorwaarden kunnen concurreren.

3. Wees zo kritisch mogelijk

Juist als je een woning heel erg leuk vindt, loont het om extra kritisch te zijn. Een knus appartement in een hippe wijk is leuk, maar blijft het de komende jaren in waarde stijgen? En hoe is de staat van onderhoud, moet er verbouwd worden? Is het voldoende geïsoleerd? Kun je het makkelijk kwijt als de huizenmarkt weer instort? Dat laatste is misschien wel het belangrijkste. Want wat je natuurlijk niet wilt is een flinke restschuld als je de woning weer verkoopt.

4. Wel of niet een aankoopmakelaar?

Een huis kopen is een grote stap. Veel mensen doen het zelf, omdat een aankoopmakelaar extra kosten met zich mee brengt. Toch levert de hulp van een aankoopmakelaar een aantal voordelen op. Een aankoopmakelaar houdt bijvoorbeeld voor je bij welke woningen vrijkomen. Hij behoedt je bovendien voor misstappen en helpt hij je met onderhandelingen. Deze voor- en nadelen kun je tegen elkaar afwegen voordat je beslist of je een aankoopmakelaar wilt.

Hypotheek van de Toekomst

Een hypotheek moet bij je passen zoals een huis bij je moet passen. Ga daarom in gesprek met een hypotheekadviseur, die vertelt je precies waar je op moet letten als je een hypotheek afsluit. Want een hypotheek is meer dan een lage rente. Succes met de huizenjacht!

Bron: Nu.nl

Terug naar overzicht