7 december '17

Schenkingsvrijstelling zorgt voor lagere hypotheekschuld

De belastingvrije schenking draagt bij aan een lagere gemiddelde hypotheekschuld en zorgt er, samen met de aantrekkende economie, voor dat er minder hypotheken onder water staan.

Zo’n 74 procent van de mensen die een schenking ontvingen, benut het geld voor het aflossen van de hypotheek, zo blijkt woensdag uit onderzoek van de Algemene Rekenkamer. De rest geeft het uit aan een verbouwing of de koop van een huis.

De belastingvrijstelling werd begin dit jaar verruimd. Mensen mogen maximaal 100.000 euro schenken aan personen naar eigen keuze.

Het geld moet worden besteed aan de aankoop van een woning of de aflossing van een hypotheek. Ook moet de ontvanger jonger zijn dan veertig jaar.

De Rekenkamer denkt dat de verruiming de komende tijd een verdere positieve invloed zal hebben op de verlaging van de hypotheekschulden van Nederlanders.

Schatkist

Door de vrijstelling strijkt de staat minder belastinginkomsten op. Voor dit jaar wordt een derving van 97 miljoen euro verwacht.

Volgens de Rekenkamer is het echter onzeker hoeveel geld het rijk precies misloopt, omdat moeilijk te voorspellen is hoeveel mensen precies gebruik zullen maken van de regeling.

“Tot 2013 werd er gemiddeld vijfduizend keer per jaar gebruikgemaakt van de vrijstelling. Dat kostte de Staat gemiddeld 29 miljoen euro per jaar aan belastingen.”

Door een verruiming van de regels in 2013 en 2014 werd de regeling in deze twee jaar maar liefst 159.000 keer gebruikt. Daardoor miste de overheid 1.093 miljoen euro aan belastinginkomsten.

Beperken

Sinds dit jaar geldt een leeftijdsbeperking van veertig jaar voor de ontvanger van de schenking. De Rekenkamer denkt dat dit het gewenste effect om de hypotheekschuld te verlagen zal beperken.

“De leeftijdsgroep van achttien tot veertig jaar zal de schenking vaker benutten om een huis te kopen dan om een bestaande hypotheek af te lossen”, zegt de kamer. Wel is het aandeel jongeren met een hypotheek die onder water staat relatief hoog en zal de regeling dit naar verwachting terugdringen.

Bron: Nu.nl

Terug naar overzicht