14 februari '17

Hypotheekrente blijft laag

De hypotheekrente blijft voorlopig laag. Hoewel de rente op de kapitaalmarkt iets is opgelopen, verwachten experts dat de hypotheekrente op de lange termijn slechts heel geleidelijk zal stijgen. Dat meldt Hypotheekshop Nieuws. “Sinds Donald Trump op 20 januari aantrad als nieuwe president van de VS, is de rente op de kaptiaalmarkt bijna 0,20%-punt opgelopen. De laatste keer dat de marktrente in korte tijd zo snel opliep, begin november, verhoogden geldvertrekkers nog massaal de hypotheekrente. Op dit moment blijft een dergelijke reactie uit.”

De oorzaak van de rentestijging op de kapitaalmarkt ligt ‘m onder meer in de aangekondigde investeringen door Trump: “Die zorgen voor positieve verwachtingen over de economie bij beleggers. Desondanks verwachten experts dat de rente op de lange termijn slechts heel geleidelijk zal stijgen en de komende jaren lager zal blijven dan gebruikelijk was in de afgelopen tien tot twintig jaar”, aldus Hypotheekshop Nieuws.

Variabel

Verder vindt de Hypotheekshop het opvallend dat diverse hypotheekverstrekkers de afgelopen week de variabele rente hebben verlaagd. “Het gemiddelde variabele tarief was de laatste drie maanden niet veranderd.” Wordt gekeken naar het aantal renteaanpassingen in januari, dan blijkt dat dit aantal zeer hoog is in vergelijking met de maand januari in 2016. Slechts enkele partijen pasten de rente niet aan, zoals de Rabobank en IQWOON.
Vooral verzekeraars toonden zich in deze maand actief op het rentefront. Woonfonds en Centraal Beheer begonnen dit seizoen opvallend vroeg en bieden scherpe rentes aan. Reaal is sinds deze maand nieuw als aanbieder. Naast de verzekeraars kenden ook veel relatief nieuwe aanbieders als Merius, Munt, bijBouwe, Venn en Attens renteverlagingen.

Bron: Telegraaf 31-1-2017

Terug naar overzicht