5 augustus '22

Nieuwbouw staat nog verder onder druk

Aanbod en verkoop belanden op dieptepunt

De nieuwbouw verkeert in zwaar weer. Het aantal aangeboden en verkochte nieuwe koopwoningen is weggezakt tot het niveau van 2013, toen de woningmarkt een dieptepunt bereikte. Dat blijkt uit de nieuwste monitor koopwoningen van TU Delft.

 

De nieuwbouw van koopwoningen dreigde al in te zakken, bleek uit recente cijfers van de TU Delft. Drie maanden later is de situatie alleen maar verslechterd. Het aantal aangeboden en verkochte nieuwbouwwoningen is weer afgenomen. Met respectievelijk 4500 en 5500 woningen is de nieuwbouw nu terug op het niveau van 2013.

Een slechte zaak, aldus hoogleraar woningmarkt Peter Boelhouwer van TU Delft, verantwoordelijk voor de monitor koopwoningen. ,,Nieuwbouw is belangrijk voor de doorstroming en wordt gezien als de motor van de woningmarkt.”

Het ziet er niet naar uit dat het snel beter zal gaan: het aantal nieuwbouwwoningen waarvoor een bouwvergunning is verleend, ligt in de eerste vijf maanden zo’n 15 procent lager dan dezelfde periode een jaar eerder; binnen de koopsector zelfs ruim 20 procent.

Tekorten

,,Dat staat in schril contrast met de broodnodige nieuwbouwproductie van 20.000 tot 25.000 woningen per kwartaal”, benadrukt Boelhouwer. Hij verwacht niet snel verandering. Zo wijst hij op de tekorten aan personeel en materiaal en stijgende bouwkosten. Daar komt nu de oplopende kapitaalmarktrente bij, waardoor lenen duurder wordt. Daarnaast dreigen investeerders hun bouwplannen in de ijskast te zetten, omdat het kabinet overweegt om de vrijehuursector deels te reguleren.

Dat is nog niet alles, waarschuwt Boelhouwer. Ook dreigt de rechter in oktober de stikstofvrijstelling voor woningbouw stop te zetten.

Niet alleen hangen donkere wolken boven de nieuwbouw, ook op de markt voor bestaande koopwoningen gaat het stroever. Het aantal verkopen van deze woningen neemt af en het aanbod van koopwoningen is voor het eerst sinds lange tijd opgelopen. Verkopers, zeker met minder courante woningen, moeten langer wachten. Daarbij wordt de vraagprijs minder vaak en minder ver overboden.

De belangrijkste oorzaak: de rentestijging. In combinatie met torenhoge prijzen zorgt dat voor een snelle omslag op de hypotheekmarkt, merkt ook De Hypotheker. Illustratief is de daling van het aantal hypotheekaanvragen in juli: 28 procent minder dan een maand eerder. ,,Een flinke daling, maar wel logisch als je kijkt naar de factoren: stijgende rente, hoge huizenprijzen en de angst voor recessie”, meent Menno Luiten, commercieel directeur van De Hypotheker. Hij merkt duidelijk dat huizenkopers hun knopen tellen. Vooralsnog leidt dat niet tot veel lagere huizenprijzen. Luiten: ,,De remedie voor betaalbare huizen is bijbouwen, maar helaas neemt nieuwbouw eerder af dan toe.”

Bron: https://www.tubantia.nl/ 05-08-2022

Terug naar overzicht