15 december '23

Banken zien huizenprijzen weer stijgen in 2024

De dip in de woningmarkt dit jaar lijkt van korte duur te zijn. Sinds deze zomer stijgen de prijzen volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek weer op maandbasis. Voorspelden analisten van de Nederlandse grootbanken aanvankelijk dat de prijzen ook volgend jaar zullen dalen, nu verwachten ze dat de prijzen juist weer omhooggaan. Zo rekent Rabobank in de meest recente analyse erop dat in 2024 de woningprijzen met gemiddeld 4,5% zullen stijgen.

Sinds 2013 is de gemiddelde huizenprijs volgens het CBS tien jaar lang flink gestegen. In augustus 2022 bereikten de prijzen op de woningmarkt een recordhoogte, om daarna een daling in te zetten. Maar sinds afgelopen juni stijgen de prijzen weer en lijkt de dip van korte duur te zijn.

Voor dit jaar zien de analisten van ABN Amro, ING en Rabobank de huizenprijzen nog dalen met 2,5% tot 3,0%. Die ramingen zijn door de recente prijsstijgingen echter naar boven bijgesteld. Zo dacht ABN Amro begin dit jaar dat de prijzen in 2023 met 6% zouden dalen, maar dat is in oktober bijgesteld naar -3%.

Analisten van Rabobank zien voor dit jaar de prijzen het minste dalen in de regio’s buiten de Randstad. Dat geldt ook voor de verwachte stijgingen in 2024. Die zijn het grootst in het noorden en oosten van het land. Binnen de Randstad verwacht de bank dat alleen in de regio Leiden zulke grote prijsstijgingen te zien zijn.

Bron: FD d.d. 14 december 2023

Terug naar overzicht