8 december '23

Huizenprijzen stijgen door kopers die van familie lenen om hypotheek te krijgen

Een op de zes huiseigenaren heeft voor de aankoop van hun woning, naast de hypotheek bij de bank, ook geld geleend bij familie. De Nederlandsche Bank hekelt dat die leningen huizenprijzen opdrijven.

645.000 huiseigenaren maakten in 2020 gebruik van een ‘familiehypotheek’, voor in totaal 70 miljard euro. Vaak is die lening een aanvulling op een hypotheek bij de bank. In ongeveer de helft van de gevallen is minder dan 20 procent van de totale hypotheek afkomstig van familie of vrienden.

Bij een familiehypotheek gelden dezelfde regels als bij hypotheken bij banken. Ook de rente die je betaalt moet marktconform zijn, dus vergelijkbaar met rentes die banken bieden. Maar die rentebetalingen kunnen familieleden vervolgens wel weer terugschenken. Dat kan belastingvrij tot 6.035 euro per jaar.

Volgens DNB zijn huiseigenaren met een familiehypotheek vaak iets jonger dan huiseigenaren met alleen een hypotheek bij de bank. Ook hebben ze een hoger vermogen en kopen ze duurdere woningen (gemiddeld 376.000 euro ten opzichte van 326.000 euro). Hun ouders hebben ook meer vermogen, wat natuurlijk ook nodig is om die lening te kunnen verstrekken.

Familiehypotheken drijven woningprijzen op

Door de familiehypotheek te stapelen, kunnen huiseigenaren uiteindelijk te veel geld lenen, stelt DNB. Ze lenen geregeld meer dan de normen van budgetvoorlichter Nibud voorschrijven. Uiteindelijk is de totale hypotheeksom van mensen met een familiehypotheek 100.000 euro hoger dan die van andere huiseigenaren.

DNB is niet positief over de impact van de familiehypotheken. Volgens de organisatie drijft de mogelijkheid om meer te lenen de woningprijzen op. Ook krijgen de huiseigenaren die via zo’n familiehypotheek extra lenen ook meer hypotheekrenteaftrek. Dat die vooral bij vermogende mensen terechtkomt, is volgens DNB niet de bedoeling.

De toezichthouder wil dat banken scherper nagaan of er ook familiehypotheken zijn afgesloten, om te voorkomen dat mensen meer lenen dan de normen van het Nibud voorschrijven.

Geld wordt ook vaak geschonken bij aankoop huis

Naast de leningen van familie en vrienden wordt er ook vaak geld geschonken voor de aankoop van een huis. Dat kon in de afgelopen jaren belastingvrij tot 100.000 euro. Daarmee hielpen ouders hun kinderen een koophuis te bemachtigen en vermeden ze latere schenk- of erfbelasting.

In 2020 werd voor in totaal 700 miljoen euro geschonken via deze ‘jubeltonnen’.

Bron: Nu.nl 08-12-2023

Terug naar overzicht