6 december '23

Huizenprijs in Nederland bovengemiddeld gestegen

In Nederland zijn de prijzen op de woningmarkt harder gestegen dan elders in Europa, zo blijkt uit cijfers van Eurostat. Van 2015 tot en met 2022 werd een gemiddeld Nederlands huis ruim 86% meer waard, terwijl die stijging gemiddeld in Europa circa 48% bedroeg. Dat leidt ook tot hogere woonlasten voor Nederlanders, al liggen die niet ver boven het Europees gemiddelde.

Ook vergeleken met omliggende landen is de prijsstijging bovenmaats. In Duitsland werd een gemiddelde woning tussen 2015 en 2022 circa 63% meer waard en in Belgiƫ was dat een stuk minder: 34%. Het sterkst stegen de prijzen in Hongarije (+254%) en Tsjechiƫ (+215%).

Mede door de hoge huizenprijzen geven Nederlanders een groter deel van hun inkomen uit aan woonlasten, maar dat ligt niet ver boven het Europees gemiddelde. In 2022 ging gemiddeld genomen 22,6% van het inkomen naar de woning, tegenover 19,6% in heel Europa.

In Europa woont iets meer dan twee derde van de inwoners in een koophuis, in Nederland is dat ongeveer evenveel. In Oost-Europa ligt dat een stuk hoger. Duitsland is het enige Europese land waar iets meer dan helft van de inwoners in een huurhuis woont.

Bron: Het Financieele Dagblad d.d. 04-12-2023

Terug naar overzicht