24 november '23

Huizenprijzen verder opgelopen, aantal transacties ook omhoog

De prijzen van koopwoningen zijn in oktober verder opgelopen. Datzelfde geldt voor het aantal transacties, blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek en het Kadaster. De gemiddelde transactieprijs voor een bestaande koopwoning bedroeg in oktober bijna €425.000.

Ten opzichte van september zijn de prijzen van bestaande koopwoningen afgelopen maand met 0,7% gestegen. Daarmee zet de opwaartse trend van de afgelopen maanden zich voort. In september was de groei een fractie minder, met een stijging van 0,6% ten opzichte van augustus.

Ten opzichte van een jaar geleden zijn de prijzen nog altijd 2,3% lager. Maar de neergang op jaarbasis is door de oplopende prijzen van de afgelopen maanden minder dan in juli, toen het verschil nog 5,5% bedroeg.

In oktober registreerde het Kadaster 15.705 woningtransacties. Dat is bijna 6% meer dan een jaar eerder. Daarmee onderscheidt oktober zich van eerdere maanden. In de eerste tien maanden zijn 147.590 woningen verkocht. Dat is bijna 6% minder dan in dezelfde periode vorig jaar.

Begin juli meldde makelaarsvereniging NVM al dat de dynamiek weer terug was op de woningmarkt. De organisatie verwees daarbij naar recente loonrondes en stabilisatie van de hypotheekrente als aanjagers van het herstel.

De opgelopen hypotheekrente was eerder een van de belangrijkste oorzaken achter de kanteling op de woningmarkt. Kopers konden daardoor minder lenen en dus minder bieden. In februari rapporteerde het CBS voor het eerst in negen jaar een huizenprijsdaling op jaarbasis.

Het aanbod van nieuwbouwwoningen is bovendien geslonken. In het tweede kwartaal van 2023 werden er meer dan de helft minder transacties op de nieuwbouwkoopwoningmarkt geregistreerd dan in dezelfde periode vorig jaar. Dat is de grootste daling sinds de start van de meting in 2015.

Bron: FD d.d. 22 november 2023

 

Terug naar overzicht