7 november '23

Winkel, kerk of school transformeren tot huis: in Overijssel gebeurt het niet overal

Wat doe je met een leegstaande school, winkel- of bedrijfsruimte? Met een stukje vakmanschap kan het omgebouwd worden tot een woning. Maar in Overijssel gebeurt dat niet in alle gemeenten. In slechts 15 van de 25 Overijsselse gemeenten waren er vorig jaar woningtransformaties, blijkt uit cijfers van het CBS.
Dat betekent automatisch dat er in 10 Overijsselse gemeente geen leegstaande panden zijn omgebouwd tot huis. Daar zijn deze gemeenten niet alleen in. In 92 van de 342 Nederlandse gemeenten – meer dan een kwart – kwam in 2022 geen enkele woning voort uit de ombouw van een winkel of kantoor.
De woningtransformaties die er wél waren, waren vooral in de grote Overijsselse gemeenten. Enschede is koploper met 210 gecreëerde huizen. Dat is bijna 25 procent van het totale aantal nieuwe huizen in Enschede vorig jaar.

Deventer en Zwolle

Na Enschede komen Deventer en Zwolle. In Deventer werden 85 huizen gemaakt uit bestaande panden, in Zwolle waren er dat 75.
Ook in Hengelo (40), Almelo (35) en Kampen (35) werd er een aantal huizen gecreëerd. Maar er zijn ook gemeenten, zoals Zwartewaterland, Ommen en Dinkelland, waar er op deze manier vijf woningen zijn gemaakt.

Landelijk

In heel Nederland werden er vorig jaar voor het eerst sinds 2015 minder dan 10.000 niet-woningen omgebouwd tot een woning. In 2022 ontstonden er op die manier 9600 woningen.
De daling wordt veroorzaakt doordat er minder kantoorpanden werden verbouwd tot woonruimte. In 2022 ontstonden er 3100 woningen uit voormalige kantoorruimtes, 30 procent minder dan een jaar eerder. Het aantal woningen dat ontstond uit verbouwing van andere typen gebouwen, zoals uit zorg- en onderwijspanden, nam juist toe.
Bron: RTVoost.nl 07-11-2023
Terug naar overzicht