27 oktober '23

Grens voor Nationale Hypotheek Garantie gaat opnieuw fors omhoog

De grens voor een hypotheek met Nationale Hypotheekgarantie (NHG) gaat omhoog vanaf 1 januari. Dat betekent dat mensen straks financiële bescherming kunnen krijgen bij het kopen van een huis tot aan 435.000 euro.

De NHG moet de risico’s van het kopen van een huis kleiner maken. Als woningeigenaren door onverwachte gebeurtenissen zoals financiële problemen, gedwongen verkoop of restschulden niet meer genoeg geld hebben voor de hypotheek, springt de Stichting Waarborgfonds Eigen Woningen (WEW), de organisatie achter NHG, bij.

In 2023 lag de NHG-grens nog op 405.000 euro. Voor komend jaar gaat die grens dus met 30.000 euro omhoog. De gemiddelde prijs voor een woning is 422.000 euro in september van dit jaar. Wie daarbij wil investeren in verduurzaming van het huis, kan tot een lening van 461.100 euro gebruikmaken van de NHG.

Voor het bepalen van de maximale lening speelt behalve de woningprijs ook het inkomen een rol. Daarnaast weegt de hoogte van de hypotheekrente mee. Wie gebruikmaakt van de NHG betaalt minder hypotheekrente.

Vooral starters hebben NHG

Meer dan 40 procent van alle koopwoningen in Nederland hebben een hypotheek met NHG, blijkt uit cijfers van de organisatie. Vooral starters maken er gebruik van.

Stichting WEW kan onder bepaalde voorwaarden zorgen voor de terugbetaling van je hypotheek aan de hypotheekverstrekker. Dat geldt niet als iemand bijvoorbeeld op staande voet is ontslagen of wil verhuizen vanwege nieuwe woonwensen.

Verder kan de stichting ondersteunen met een budgetcoach, een jobcoach, of een betalingsregeling. “In samenwerking met de geldverstrekker waar de hypotheek is afgesloten, zoeken wij naar oplossingen als iemand in de problemen komt”, zegt een woordvoerder.

Net als in 2023 betalen consumenten volgend jaar 0,6 procent van het hypotheekbedrag om gebruik te maken van de regeling. “Het is belangrijk dat NHG toegankelijk is voor de doelgroep, zodat mensen een woning kunnen financieren met de bescherming van NHG”, zegt Carla Muters van de NHG. “Daarom zijn we blij dat de NHG-grens in 2024 omhooggaat.”

Bron: Nu.nl 27-10-2023

Terug naar overzicht