20 oktober '23

Overijssel begrijpt dat minister veel huizen wil bouwen in Twente en Deventer: “Veel potentie”

Overijssel wil samen met de regio’s in de provincie bekijken hoe extra woningbouw kan worden gerealiseerd. De wens van demissionair minister Hugo de Jonge om na 2030 nog eens een grootschalig te bouwen in Twente en Deventer, verrast de provincie niet. Zij ziet al langer de potentie van die gebieden.
De ambitie van De Jonge om ook buiten de Randstad volop te gaan bouwen, wordt juist goed ontvangen door Overijssel. “Woningbouw is een essentieel onderdeel van de leefbaarheid van een regio. Met de juiste woning op de juiste plek bouwen we aan een woningvoorraad die ruimte biedt voor zowel de lokale als de (boven)regionale behoefte”, laat de provincie in een reactie weten. Op deze manier hoopt ze de jongeren in Overijssel te houden.

‘Kluitje in de Randstad’

Minister De Jonge stelt dat er na 2030 nog eens een miljoen woningen in Nederland moeten worden gebouwd. Waar de focus van de woningbouw nu nog voornamelijk op de Randstad ligt, wil hij die juist naar andere regio’s verleggen.
Hij noemt Twente en de Stedendriehoek van Deventer, Apeldoorn en Zutphen, maar ook het gebied tussen Groningen en Assen, de regio Eindhoven en Zuid-Limburg. Daar zou grootschalige woningbouw moeten komen. “Je kunt niet met z’n allen op een kluitje in de Randstad blijven wonen”, zegt hij in De Telegraaf.

Wensdenken

Het is slechts wensdenken van de minister. Want de enorme uitbreiding van het woningaanbod is nog niet uitgewerkt tot een concreet plan. Desalniettemin begrijpt de provincie dat De Jonge Twente en Deventer noemt.
“We zien zowel in Twente als Deventer veel potentie voor extra woningbouw. Daar wordt vanuit onze extra ambitie ook al hard aan gewerkt. Hoeveel woningen precies en op welke locaties, dat moeten we nog verder met elkaar onderzoeken en daar gebruiken we de periode tot 2030 voor, zodat we vanaf 2030 volop kunnen bouwen aan deze extra opgave. Tot die tijd ligt de focus op de afspraken en ambitie uit de huidige woondeal.”

Ambitieuze regio’s

Eerst moeten er de komende jaren in Overijssel zo’n 42.000 woningen bijkomen. Dat zijn althans de plannen van de provincie, die er vorig jaar december woondeals over tekende met minister De Jonge. Maar of dat gaat lukken, is de vraag. Eerder dit jaar waarschuwde de minister al voor een terugval in de woningbouw in Overijssel. Zo worden er dit jaar in Zwolle veel minder nieuwbouwwoningen gebouwd dan gepland.
Eén miljoen woningen verdeeld over vijf regio’s. Het klinkt ambitieus. “Zowel Twente als Deventer zijn twee gebieden in onze provincie die een enorme ambitie hebben en deze ook omzetten in woningbouwplannen. In de contourennota Ruimte heeft de minister aangekondigd dat ook hij kansen ziet voor beide regio’s. Welke kansen, dat zou nader onderzocht moeten worden, stelt de minister. Wij staan er als provincie en onze gemeenten voor open om samen te kijken hoe we die extra ambitie kunnen realiseren en om met elkaar te bepalen welke wederkerigheid er bij deze afspraken hoort.”

Mogelijkheden onderzoeken

De vraag om welke aantallen het na 2030 zal gaan, blijft nog even de vraag. “Hoeveel woningen precies en op welke locaties, dat moeten we nog verder met elkaar onderzoeken en daar gebruiken we de periode tot 2030 voor, zodat we vanaf 2030 volop kunnen bouwen aan deze extra opgave. Tot die tijd ligt de focus op de afspraken en ambitie uit de huidige woondeal.”
Bron: rtvoost.nl 20-10-2023
Terug naar overzicht