13 oktober '23

Jonge huizenkopers slaan vaker toe op krappe woningmarkt

Het aantal hypotheekaanvragen trekt iets aan na een periode van een flinke daling. Dat kan hinten op een herstel van de woningmarkt. Vooral jonge huizenkopers doen weer vaker zaken op de krappe huizenmarkt.

Door de stijgende rente in het afgelopen anderhalf jaar zakte de hypotheekmarkt in. Het totale aantal hypotheekaanvragen daalde in het tweede kwartaal met 31 procent ten opzichte van een jaar eerder. In het derde kwartaal van dit jaar steeg het aantal juist met 1 procent ten opzichte van dezelfde periode in 2022, meldt De Hypotheker.

Het is de eerste stijging van het aantal hypotheekaanvragen in anderhalf jaar tijd. “Verschillende signalen wijzen er dan ook op dat de woningmarkt herstelt”, zegt Mark de Rijke van De Hypotheker. Ook is het gemiddelde hypotheekbedrag 2 procent hoger dan een jaar eerder: 316.000 euro.

Er zijn vooral jonge mensen bij gekomen op de woningmarkt. Ten opzichte van het vorige kwartaal is het aantal huizenkopers in de leeftijd tot 35 jaar gestegen met 26 procent. Dat is opvallend, omdat ook het aantal overbiedingen weer toeneemt. En dat pakt vaak ongunstig uit voor jongeren.

Een van de verklaringen voor de aantrekkende woningmarkt is dat er door de loonstijgingen meer geleend kan worden. Vooral voor jonge huizenkopers maakt dit veel verschil. “We zijn blij dat deze groep huizenkopers steeds vaker een voet tussen de deur krijgt”, zegt De Rijke.

Ondertussen nam het aantal hypotheekaanvragen voor verbouwing of verduurzaming af in het derde kwartaal. Dit lag 16 procent lager dan in hetzelfde kwartaal een jaar eerder. De hogere hypotheekrente maakt het duurder om te verbouwen.

Bron: NU.nl 13-10-2023

Terug naar overzicht