6 oktober '23

Starter komt nog moeilijker aan koophuis doordat aantal overbiedingen weer stijgt

De krapte op de woningmarkt neemt weer toe. Daardoor zijn kopers de afgelopen maanden weer vaker gaan overbieden. Dat is niet gunstig voor starters op de huizenmarkt.

In het eerste kwartaal van vorig jaar werd in maar liefst 80 procent van de gevallen meer geboden dan de vraagprijs. Vergeleken met dezelfde periode dit jaar is dat een enorm hoog percentage. In januari, februari en maart 2023 was het namelijk in ‘slechts’ 30 procent van de transacties het geval.

Maar in het afgelopen half jaar nam het aantal overbiedingen juist weer toe. In juli, augustus en september lag de gemiddelde verkoopprijs van een huis 0,2 procent boven de vraagprijs. 45 procent van de verkochte woningen werd in het derde kwartaal boven de vraagprijs verkocht.

Volgens Lana Gerssen, makelaar en voorzitter van de NVM-vakgroep Wonen, is het geen goed teken dat het aantal overbiedingen toeneemt, want dat is niet goed voor het evenwicht op de markt. Vooral voor starters is het toenemend aantal overbiedingen slecht nieuws.

Starters komen door de toename van overbiedingen nóg moeilijker in aanmerking voor een woning. Vooral tussenwoningen, die erg in trek zijn onder starters, zijn moeilijk te krijgen. “Daardoor hebben starters vaak al te maken met grote concurrentie”, legt Gerssen uit. “Dat komt doordat er te weinig aanbod is.”

Volgens de makelaar zijn er soms wel twintig mensen die op hetzelfde huis bieden. Dan hebben mensen met een startersbudget minder vaak succes dan mensen die meer te besteden hebben.

Door het overbieden kunnen starters bovendien minder makkelijk een hypotheek afsluiten met Nationale Hypotheek Garantie, die tot aankoopbedragen van 405.000 euro geldt. Hierdoor grijpen kopers ook naast een garantie tegen restschulden op de hypotheek en een korting op de hypotheekrente.

De NVM doet geen voorspellingen voor de toekomst, maar de makelaars zijn wel bezorgd over de krapte op de markt en het uitblijven van voldoende en betaalbare huizen. De stijgende prijzen en vele overbiedingen maken het niet alleen nog lastiger voor starters, maar ook een stuk moeilijker voor alle andere woningzoekenden.

Wat is dé oplossing om het aantal overbiedingen omlaag te krijgen? “Het aanbod moet toenemen, zowel in de bestaande bouw als in de nieuwbouw”, zegt Gerssen. “Zolang de markt krap blijft en er veel mensen bieden op dezelfde woning, zal het overbieden niet verdwijnen.”

Bron: nu.nl d.d. 6 oktober 2023

Terug naar overzicht