22 september '23

Prijzen van koophuizen stijgen voor derde maand op rij

De prijzen van koopwoningen zijn vorige maand opnieuw iets gestegen ten opzichte van de maand ervoor. Wel zijn de prijzen beduidend lager dan een jaar eerder.

In augustus betaalden huizenkopers gemiddeld 0,6 procent meer dan in juli, blijkt uit cijfers van statistiekbureau CBS. Het is de derde maand op rij dat de prijzen omhooggaan, nadat ze bijna een jaar lang zijn gedaald. Vergeleken met vorig jaar waren koophuizen in augustus nog altijd 4,8 procent minder duur.

Jarenlang werden koopwoningen alleen maar duurder. Vooral in 2021 en 2022 stegen huizenprijzen zeer hard, met soms meer dan 20 procent in een jaar. Maar vorig najaar kwam daar de klad in.

Dat kwam doordat de hypotheekrentes snel stegen. Daardoor konden mensen minder lenen en dus ook minder bieden op een koophuis. Maar sinds juni dit jaar stijgen de prijzen weer iets.

Minder huizen verkocht

Het aantal verkochte huizen daalde wel. Vorige maand wisselden 15.934 woningen van eigenaar. Dat is bijna 3 procent minder dan een jaar eerder. Gemeten over het hele jaar zijn er tot dusver 7 procent minder huizen verkocht.

Bovenstaande cijfers hebben alleen betrekking op bestaande bouw. Nieuwbouw is niet meegenomen in de CBS-gegevens.

Bron: nu.nl d.d. 22 september 2023

Terug naar overzicht