1 september '23

Huizenprijzen in dertig jaar ruim vijf keer hoger

Hoewel de Nederlandse woningmarkt even stagneert, heeft de markt zich de afgelopen dertig jaar stormachtig ontwikkeld. Gemiddeld is de waarde van een woning nu ruim vijf keer hoger dan begin jaren negentig, blijkt uit een analyse van woningtaxatiebedrijf Calcasa. Gecorrigeerd voor inflatie komt de stijging lager uit, maar is deze nog altijd indrukwekkend: bijna drie keer zo hoog.

De afgelopen dertig jaar is de gemiddelde woningwaarde volgens Calcasa gestegen van zo’n €82.000 begin 1993 naar €463.000 in het derde kwartaal van 2022. Daarna daalde de waarde naar €434.000 in het laatste kwartaal.

De woningwaarde heeft zich regionaal verschillend ontwikkeld. Zo is de waarde in Noord-Holland ruim zes keer zo hoog als dertig jaar geleden en in Limburg ‘slechts’ vier keer zo hoog. In Noord-Brabant en Zuid-Holland is de ontwikkeling gelijk aan het landelijk gemiddelde.

Calsasa houdt in de analyse geen rekening met de inflatie van de afgelopen dertig jaar. Gecorrigeerd voor inflatie ontstaat een ander beeld. Dan zijn de woningwaarden in Amsterdam niet ruim zeven keer hoger, maar krap vier keer. In Bloemendaal is de stijging zelfs minimaal.

Bron: FD d.d. 1 september 2023

 

Terug naar overzicht