22 augustus '23

Huizenprijzen weer licht gestegen in juli

De huizenprijzen zijn in juli 0,5% gestegen ten opzichte van juni. Dit is de tweede maand op rij dat de prijzen van koopwoningen weer wat klimmen op maandbasis. Daarmee lijkt een einde te zijn gekomen aan de prijsdalingen van de afgelopen maanden.

Op jaarbasis dalen de huizenprijzen nog steeds wel flink. Dat blijkt dinsdag uit nieuwe cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek en het Kadaster. In juli waren de prijzen van bestaande koopwoningen 5,5% lager dan in dezelfde maand een jaar eerder.

Dat de prijzen nu weer wat omhooggaan komt niet geheel als een verrassing. Uit cijfers van makelaarsvereniging NVM bleek in juli ook al dat de huizenprijzen 2,8% waren gestegen ten opzichte van het kwartaal ervoor. De NVM loopt doorgaans iets voor, aangezien de makelaars naar de huizenprijzen in de koopcontracten kijken en het CBS en het Kadaster naar de prijzen bij de sleuteloverdracht. Daar kan een paar weken of zelfs maanden tussen zitten.

Hogere lonen
Reden dat de huizenprijzen weer wat stijgen is dat veel mensen wat meer te besteden hebben door de aanzienlijke loonsverhogingen vanwege de hoge inflatie. Bovendien stijgen de hypotheekrentes niet meer zo erg. Afgelopen week zijn de rentes met Nationale Hypotheekgarantie over de hele linie met gemiddeld 0,01 procentpunt gestegen, meldde hypotheekadviseur Van Bruggen Adviesgroep maandag.

De forse stijging van de hypotheekrente was vorig jaar een van de belangrijkste oorzaken achter de kanteling op de woningmarkt. Kopers konden daardoor minder lenen en dus minder bieden. In augustus 2022 begonnen de huizenprijzen te dalen op maandbasis. In februari rapporteerde het CBS voor het eerst in negen jaar een huizenprijsdaling op jaarbasis.

In juli zijn 14.925 woningen verkocht, dat is ruim 9% minder dan een jaar eerder.

Bron: FD.nl 22-08-2023

Terug naar overzicht