25 juli '23

Starters op de woningmarkt zien prijzen harder zakken dan doorstromers

Mensen die voor het eerst een woning kopen, zien de huizen sneller in waarde dalen dan mensen die doorstromen naar een volgend koophuis. Dat komt vooral door de hogere hypotheekrente.

In het tweede kwartaal van 2023 kostte een woning gemiddeld 5,2 procent minder dan een jaar eerder. Mensen die voor het eerst een huis kochten, betaalden 4,9 procent minder. Zij legden gemiddeld 399.000 euro neer, blijkt uit cijfers van Kadaster over het tweede kwartaal van 2023.

“Starters zijn voor een groot deel afhankelijk van een nieuwe hypotheek”, zegt Paul de Vries, woningbouwexpert van Kadaster. Doordat de hypotheekrente steeg, hadden zij minder te besteden. En dat drukt de prijs.

Doorstromers, mensen die al een huis bezitten en iets nieuws kochten, zagen de prijzen slechts met 3,6 procent zakken. “Zij brengen meer kapitaal met zich mee uit het huis. Door de stijgende prijzen hebben ze vaak veel overwaarde”, zegt De Vries.

Hoewel de rest van het land inmiddels ook meedoet, zakken de prijzen het hardst in de vier grootste steden. Daar betaalt een koper 8,4 procent minder voor zijn eerste huis dan in hetzelfde kwartaal in 2022. Doorstromers betalen 6,1 procent minder.

Terwijl mensen met een koophuis steeds minder snel iets nieuws kopen, blijft het aantal starters op de woningmarkt min of meer gelijk. Zij hebben niet altijd de keuze om een geschikt moment af te wachten omdat ze bijvoorbeeld met een tijdelijk huurcontract zitten.

Bron: nu.nl d.d. 25 juli 2023

Terug naar overzicht