24 juli '23

Lichte stijging huizenprijzen in juni

Na een periode van dalingen lijken de huizenprijzen in Nederland zich te stabiliseren. De prijzen van bestaande koopwoningen stegen in juni met 0,2% ten opzichte van mei dit jaar. Wel zijn de huizenprijzen op jaarbasis nog flink gedaald. Dat hebben het Centraal Bureau voor de Statistiek en het Kadaster maandag gemeld in een persbericht.

Het is de tweede maand op rij waarin de huizenprijzen relatief vlak bleven. Ook in mei stabiliseerden de huizenprijzen zich al: toen waren woningen slechts 0,1% goedkoper ten opzichte van april. Nu volgt dus een marginale stijging.

Betaalbaarheid
De afgelopen maanden stabiliseerden de hypotheekrentes zich en hadden veel mensen wat meer te besteden door de forse loonsverhogingen als gevolg van de hoge inflatie. ‘En dan zie je dat de betaalbaarheid van een koophuis gedurende dit jaar toch behoorlijk aan het toenemen is’, zegt Oscar Noorlag van Van Bruggen Adviesgroep. ‘Het is vooral de betaalbaarheid die bepaalt wat de huizenprijzen doen, meer nog dan vraag en aanbod.’

De hypotheekrentes schommelen volgens data van Van Bruggen bij de meeste aanbieders al een poos tussen de 4,5% en 5%. Daarmee laten de rentes al een paar maanden een rustige beweging zien na de pijlsnelle stijging die zich vorig jaar aftekende na het begin van de oorlog in Oekraïne. Door forse onzekerheid bij beleggers begonnen rentestanden op de kapitaalmarkten toen te stijgen. De tarieven voor hypotheken gingen mee omhoog.

Daling vorig jaar ingezet
Die rentestijging was een van de belangrijkste oorzaken van de daaropvolgende prijsdalingen van woningen. Bij een hogere rente kunnen mensen immers minder lenen en bieden op een koophuis.

Nu zien het CBS en het Kadaster dat de huizenprijzen zich wat lijken te stabiliseren op maandbasis, dus ten opzichte van de vorige maand. Wel waren huizenprijzen in het tweede kwartaal 5,5% lager dan in dezelfde periode vorig jaar. In alle provincies gingen de prijzen omlaag. In Utrecht (-8,7%) en Noord-Holland (-7,5%) daalden de prijzen het hardst. Ook ten opzichte van het vorige kwartaal daalden de huizenprijzen nog altijd met 1,9%.

Tot dusver zijn er dit jaar minder woningen verkocht dan in 2022. Het aantal huizen dat van eigenaar wisselde, lag met bijna 85.000 stuks in de eerste helft van dit jaar zo’n 7% lager dan in de eerste zes maanden van vorig jaar. In de maand juni werden juist wat meer huizen verkocht dan in dezelfde maand vorig jaar.

Verwachtingen
De Nederlandse Vereniging van Makelaars concludeerde vorige week al op basis van eigen cijfers dat de huizenprijzen weer wat in de lift zaten. Ook de makelaarsvereniging wees naar de verbeterde betaalbaarheid. Economen van ABN Amro verwachten nog altijd dat de huizenprijzen dit jaar dalen, al werd de voorziene krimp van 6% eerder deze week bijgesteld tot 5% dit jaar.

Volgens Noorlag van Van Bruggen zal veel afhangen van de bewegingen van de hypotheekrente. Hij wijst erop dat de Europese Centrale Bank de rente dit jaar steevast heeft verhoogd, maar dat de hypotheekrentes daar nauwelijks op hebben gereageerd. ‘Dat komt doordat beleggers blijkbaar voldoende vertrouwen hebben dat de ECB op korte termijn de inflatie weer terug gaat krijgen naar de doelstelling van iets boven de 2%. Anders zouden ze wel een hogere vergoeding vragen.’

Bron: FD d.d. 24 juli 2023

Terug naar overzicht