24 januari '23

Prijzen appartementen dalen snel na piek vorige zomer

Na jarenlange stijgingen van de huizenprijzen is de Nederlandse woningmarkt in de tweede helft van vorig jaar in ander vaarwater beland. De woningprijzen dalen weer. Zo zijn die van appartementen gemiddeld 4% gedaald in een half jaar tijd. Maar de prijzen voor dit woningtype was de afgelopen jaren dan ook flink gestegen. Vorige zomer, op het hoogtepunt van de markt, moest voor een appartement gemiddeld het dubbele worden betaald vergeleken met 2015.

Na de dip in 2013 stegen de prijzen van appartementen onophoudelijk. In 2020 was de prijs van een gemiddeld appartement zelfs 16%-punt meer gestegen dan die van een gemiddelde woning. Naast appartementen werden ook tussenwoningen flink meer waard.

Appartementen zijn het goedkoopste woningtype. Volgens het CBS kostte een gemiddeld appartement in het vierde kwartaal van 2022 €365.000. Een vrijstaande villa was in die periode gemiddeld zo’n 70% meer waard.

Een tussenwoning is in Nederland het meest populaire type huis. Tenminste, als wordt gekeken naar hoeveel geld er jaarlijks aan wordt uitgegeven. Dat ligt de laatste jaren op zo’n €25 mrd. Van appartementen gaat jaarlijks voor zo’n €20 mrd van de hand.

Bron: FD d.d. 24 januari 2023

Terug naar overzicht