12 september '22

Zomerdipje op de huizenmarkt

Op de woningmarkt loopt het minder hard in de zomermaanden. Dan lonkt het strand en dat is in de regel geen moment om een huis te kopen of het in de verkoop te zetten. Dit seizoenseffect speelde afgelopen juli en augustus ook op huizensite Funda. Er was minder nieuw aanbod en de omloopsnelheid lag iets lager.

Het totaalaanbod op de huizensite is niet zomaar een indicator. Tijdens de laatste crisis op de huizenmarkt volgden sceptici deze indicator nauwgezet als voorspeller van de komende prijsdaling. Eerst ging die correctie langzaam, om daarna bij een totaalaanbod ver boven de 200.000 stevig te versnellen. Tijdens de capitulatiefase, de laatste fikse daling voor het herstel, gingen er per stap tienduizenden euro’s af bij woningen die lang in de verkoop stonden.

Zo bezien houdt de woningmarkt zich nog goed, gelet op de gestegen hypotheekrente en de zorgen over de economie. Na een aanvankelijke rappe stijging van het aanbod, is er nu stabilisatie. Begin april stond het totaalaanbod op 50.000 en vlak voor de zomervakantie lag dit 30% hoger op 70.000. Maar zoals gezegd daalde de afgelopen twee maanden het aanbod weer. Donderdagmiddag stond de teller op 67.765 woningen.

Daar past wel een kanttekening bij. In het totaalcijfer zit enige vervuiling. Zo staan er nog woningen waarvoor een voorlopig koopcontract is getekend of waarop een bod is uitgebracht. En het aanbod aan nieuwbouw fluctueert nogal eens.

Er ontstaat al een ander beeld als in het zoekfilter ‘bestaande bouw’ en ‘beschikbaar’ wordt aangevinkt. Dan staan er donderdagmiddag 33.711 bestaande woningen te koop. Op 1 juli waren het er 30.998. Dat is een toename van 9% in het daadwerkelijke beschikbare aanbod sinds juli en het hoogste niveau sinds eind 2020. Het aantal woningen dat langer te koop staat dan dertig dagen liep in augustus ook weer op naar 16.000, na een dip in juli.

En langzamerhand springen meer lichten op oranje. Maandag meldde Makelaarsland dat er iets vaker onder dan boven de vraagprijs wordt geboden. En volgens de Hypotheker zijn er in juli minder hypotheekaanvragen gedaan.

De disclaimer luidt natuurlijk dat het huidige aanbod historisch gezien laag is en de latente vraag hoog. Maar dat verandering snel kan gaan, is net zo goed waar. Denk aan 2008. Het IMF waarschuwde toen in april dat de Nederlandse huizenmarkt onverklaarbaar hoge prijzen kende. Direct vielen makelaars, DNB, FinanciĆ«n en het CPB die analyse aan. Vier maanden later werd de piek bereikt en begon de val. Of zoals oud-FD-redacteur Ed Groot destijds in zijn column schreef: ‘Vraag en aanbod van vandaag zeggen niet alles over de prijs van morgen’.

Bron: Financieel Dagblad d.d. 08-09-2022

Terug naar overzicht