1 november '21

Fors meer hypotheekaanvragen en oversluitingen in oktober

In oktober zijn 58.500 hypotheekaanvragen gedaan, een toename van 30 procent ten opzichte van dezelfde maand een jaar eerder. Daarnaast steeg het aantal oversluitingen met 88 procent, meldt Hypotheken Data Netwerk (HDN) maandag.

Het waren in oktober vooral zestigplussers die hun hypotheken wilden oversluiten. Deze groep diende bijna zevenduizend hypotheekaanvragen in. Dat is net geen verdubbeling ten opzichte van een jaar eerder. “Dit geeft aan dat ouderen langer in hun woning blijven wonen, wat de doorstroming op de woningmarkt belemmert”, schrijft HDN, waar het merendeel van de grote hypotheekverstrekkers bij is aangesloten.

Het totale aantal hypotheekaanvragen is volgens het netwerk niet alleen flink groter dan een jaar eerder, het aantal ligt tevens ver boven het niveau van voorgaande jaren. Alleen maart 2020 liet volgens HDN een vergelijkbaar beeld zien. Het netwerk schrijft de drukte op de hypotheekmarkt van vorige maand toe aan de renteverhogingen die een groot aantal aanbieders hebben aangekondigd. Eind oktober is de rente van bijna drie kwart van de hypotheken opgeschroefd.

Starters op de woningmarkt hebben vorige maand ongeveer twaalfduizend hypotheekaanvragen ingediend. Dat aantal is al een aantal jaren stabiel. Maar doordat het totale aantal aanvragen in de afgelopen jaren flink is toegenomen, wordt het aandeel starters steeds kleiner. In oktober waren starters goed voor 21 procent van het totale aantal aanvragen. Dat is het kleinste aandeel in vijf jaar.

Bron: NU.nl d.d. 01-11-2021

 

Terug naar overzicht