21 september '21

Meer huizen opgeleverd in komende twee jaar, maar woningnood blijft

Er worden dit jaar naar verwachting 63.000 nieuwe woningen opgeleverd. Ook de vergunningverlening zit in de lift en neemt dit jaar met tienduizend woningen toe, meldt het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB) dinsdag. Toch duurt het nog tot 2024 voordat er op jaarbasis flink grotere aantallen woningen opgeleverd zullen worden. “Woningnood blijft daarmee voorlopig nog het beeld op de Nederlandse woningmarkt”, aldus het instituut.

De nieuwbouwproductie stijgt dit jaar met zo’n 8 procent ten opzichte van een jaar eerder, schrijft het EIB. Voor 2022 zet het instituut in op een groei van de nieuwbouwproductie van 12 procent. Ook in 2023 kan er naar verwachting een flinke toename gerealiseerd worden.

Vanwege de gemiddelde duur van bouwprojecten zal het nog tot 2024 duren voordat er op jaarbasis rond de 80.000 nieuwe woningen gereed zullen komen. Als de vergunningverlening vanaf 2022 hoger uitvalt, kan dit aantal oplopen tot 85.000 woningen. Een nog groter aantal wordt volgens het EIB lastig, omdat het aantal geschikte bouwlocaties beperkt is.

Bron: nu.nl d.d. 21 september 2021

Terug naar overzicht