1 februari '21

Starters vragen ondanks hulp op woningmarkt niet vaker een hypotheek aan

Ondanks de maatregelen die zijn genomen om het starters makkelijker te maken op de woningmarkt, waren de hypotheekaanvragen van starters in januari nagenoeg gelijk aan die in dezelfde maand vorig jaar. Dat meldt het Hypotheken Data Netwerk (HDN) maandag.

In januari werden iets meer dan 39.000 aanvragen voor een hypotheek gedaan via het netwerk van HDN, een initiatief van diverse hypotheek-, krediet- en verzekeringsmaatschappijen. Starters waren goed voor 27 procent van de aanvragen. Ten opzichte van december daalde het percentage starters van het totaal zelfs licht. De cijfers van HDN beslaan volgens het netwerk circa 85 procent van de markt.

Om starters meer kansen te geven op de woningmarkt werden een aantal maatregelen genomen. Een daarvan is om per 1 januari de overdrachtsbelasting voor startende woningkopers tussen de 18 en 35 jaar af te schaffen. Volgens HDN tonen de cijfers onder meer aan dat tussenpersonen in ieder geval niet hebben gewacht tot januari met het aanvragen van hypotheken voor starters.

HDN ziet wel dat de gemiddelde hypotheeksom van starters iets steeg ten opzichte van het slot van 2020. Dit was dik 285.000 euro en ligt nu op ruim 289.000 euro.

Bron: Nu.nl, 01-02-2021

 

Terug naar overzicht