6 november '20

Leegloop dreigt in kleine kernen door tekort aan woningen

Door een tekort aan (nieuwbouw)woningen dreigt er een leegloop van jonge mensen en jonge gezinnen te ontstaan in kleine dorpen in Overijssel. Hiermee komt ook het voorzieningenniveau in gevaar. Met als gevolg een sterk verminderde leefbaarheid in de kleine kernen.

Het verschilt een beetje waar je een woning zoekt en welk budget je tot je beschikking hebt. Maar een stel met een gemiddeld inkomen die een starterswoning wil bemachtigen moet er heel snel bij zijn, of kan het simpelweg niet betalen.

“Wie nu op Funda kijkt, ziet een vertekend beeld. Er staan weinig koophuizen op de site, maar de doorloopsnelheid is zo hoog dat er nog wel steeds heel veel transacties zijn. Wie op zoek gaat in de kleine kernen heeft het wel moeilijk om iets te vinden”, zegt makelaar Robbin Groeneveld van Weusthuis Makelaars in Tubbergen.

Lange planvorming

Volgens de Overijsselse Vereniging voor Kleine Kernen (OVKK) is dit probleem niet nieuw. Het platteland heeft al tientallen jaren te maken met vergrijzing. “Dat heeft deels te maken met de lange duur van planvorming van nieuwbouw. Jonge stellen hebben niet het geduld om drie tot vier jaar te wachten totdat eindelijk duidelijk is of er een schop de grond in gaat. Ze zijn dan al vertrokken naar grotere omliggende plaatsen”, zegt voorzitter Ilse Duursma van de OVKK.

De provincie Overijssel heeft een grote ambitie om de komende tien jaar 60.000 woningen te realiseren. “We zien dat er behoefte is in zowel de steden als in de kleine kernen”, zegt gedeputeerde Wonen Monique van Haaf (VVD). “Wij helpen de gemeenten om te kijken waar de woningen moeten komen. Wat is er nodig in de steden, wat is er nodig in de dorpen en wat is er nodig op het platteland. Daar liggen onderzoeken en afstemming onder”, zegt van Haaf.

 

Bron: rtv Oost d.d. 6-11-2020

Terug naar overzicht