6 augustus '20

Hypotheekomzet bereikt recordhoogte

Ondanks de coronacrisis bereikte de verkoop van woninghypotheken in Nederland in het tweede kwartaal van dit jaar een recordomzet van €38 mrd. De omzet lag 30% hoger dan hetzelfde kwartaal een jaar eerder, toen er nog geen corona was. Het aantal verstrekte hypotheken steeg met 26%, naar 114 duizend. Dit is het hoogste aantal hypotheken dat sinds 2008 in een kwartaal is uitgegeven.

Over- en bijsluiters

Dit blijkt uit onderzoek dat consultancybureau IG&H donderdagochtend publiceerde. De hypotheekaantallen stegen onder alle type sluiters, maar over- en bijsluiters spanden de kroon, met een groei van 64% ten opzichte van het tweede kwartaal in 2019. Voor het eerst werden meer hypotheken verstrekt aan over- en bijsluiters dan aan starters of doorstromers op de woningmarkt.

Het marktaandeel van de top drie banken is afgelopen kwartaal gedaald tot 45,6%. Deze daling met 2,3 procentpunt ten opzichte van het vorige kwartaal brengt het marktaandeel van de grootste banken op het laagste niveau sinds het begin van de metingen in 2006 door IG&H. Banken leveren vooral sterk in onder de grote groep over- en bijsluiters (min 5,8 procentpunt). ING is voor het tweede kwartaal op rij de grootste daler.

Geen effect corona

‘De coronacrisis heeft nog geen negatief effect gehad op de hypotheekmarkt. We zien nog steeds een stijging in het aantal hypotheken voor starters en doorstromers. Met de grote stijging in het aantal hypotheken onder over- en bijsluiters lijkt het voor nu zelfs eerder een positief effect te hebben op de markt’, zegt Joppe Smit van IG&H.

De gemiddelde hypotheeksom is voor starters en doorstromers opnieuw licht gestegen (+0,9%). Voor over- en bijsluiters daalde de gemiddelde hypotheeksom juist met 2,8% ten opzichte van het eerste kwartaal. Samen verklaart dit de daling van de gemiddelde hypotheeksom met 1,3% naar €333.000.

Hypotheek herzien

De hypotheekomzet van €15 mrd voor over- en bijsluiters omvatte in het tweede kwartaal 40% van de totale marktomzet. Voor zowel hypotheekomzet als aantallen is dit de sterkste groei van over- en bijsluiters in vijf jaar. ‘Het lijkt erop dat veel mensen nu de tijd nemen om hun hypotheek te herzien, mogelijk in afwachting van een rentestijging, of die hypotheek uitbreiden voor een verbouwing in deze coronatijd.

Bron:  Financiële Dagblad, 6 augustus 2020

Terug naar overzicht