5 juni '20

Woningprijzen blijven fors stijgen ondanks crisis

De woningprijzen blijven ondanks de coronacrisis doorstijgen. Databedrijf Calcasa verwacht dat huizen het tweede kwartaal met bijna 8% in prijs toenemen. De eerste drie maanden van het jaar werden woningen 7,2% duurder.

Ook andere cijfers duiden nog niet direct op een afkoeling van de woningmarkt. Zo is het aantal verkopen in maart en april op peil gebleven. Wel is het aanbod van woningen in april en mei flink toegenomen. Dat is volgens het technologiebedrijf een eerste waarschuwingssignaal voor een omslag op de woningmarkt. Het duidt erop dat de markt kantelt naar een situatie die gunstiger is voor kopers dan voor verkopers.

Calcasa verwacht dat de wereldwijde economische crisis die de coronapandemie veroorzaakt op termijn een sterk negatief effect gaat hebben op de woningmarkt. Tijdens de kredietcrisis reageerde de Nederlandse woningmarkt ook traag op de economische ontwikkelingen. Ruim een jaar na het begin, in het derde kwartaal van 2008, piekten de woningprijzen zelfs nog.

De impact van de kredietcrisis op de woningmarkt verliep in drie fases: eerst steeg het aanbod, vervolgens daalde het aantal transacties en uiteindelijk daalden de woningprijzen.

Oude appartementen

Maar vooralsnog stijgen de prijzen dus nog.Oude appartementen stegen het hardst in waarde. Appartementen met een bouwjaar tussen 1945 en 1979 zijn op jaarbasis 9,1% duurder geworden. Vrijstaande of halfvrijstaande woningen die na 2000 zijn gebouwd, stegen met 5,6% het minst op jaarbasis. Een gemiddelde woning kost nu €337.000.

Het aantal verkochte woningen steeg juist sterk in de hoogste prijsklassen afgelopen jaar. Verkopen van woningen tussen de €350.000 en €500.000 stegen met 17,3%, de klasse boven de €500.000 met 18,2%.

Bron: Het Financiële Dagblad, 5 juni 2020

Terug naar overzicht