22 oktober '19

Prijzen nieuwbouwwoningen stijgen veel harder dan van bestaande bouw

De prijzen van nieuwbouwwoningen zijn het afgelopen jaar met gemiddeld 15% gestegen. Daarmee komt de prijs voor een nieuw gebouwd huis op gemiddeld tegen de 400.000 euro. Dat de prijs zo snel stijgt is verklaarbaar door hogere grondprijzen en ook hogere bouwkosten doordat vakbekwaam personeel lastiger te krijgen is. Ook is duurzaam bouwen duurder dan wanneer er geen milieumaatregelen genomen zouden hoeven worden.

Prijzen van bestaande woningen stijgen minder snel

Voor een bestaande woning moet ook nog steeds flink worden betaald. Een koper betaalt gemiddeld rond de 300.000 euro voor een bestaand huis. Toch stijgen deze prijzen minder hard dan de prijzen van nieuwbouwwoningen. Dit heeft te maken met het feit dat bestaande bouw vaak moet worden verduurzaamd of op andere manieren moet worden opgeknapt of gemoderniseerd. Dit drukt de prijzen enigszins.

Huizenprijzen in Nederland stijgen harder dan in andere Europese landen

De huizenprijzen in Nederland stijgen harder dan in omringende landen zoals België, Duitsland en Frankrijk. Alleen in landen in ontwikkeling, zoals Letland, Hongarije, Kroatië en Tsjechië gaat de prijs van een koopwoning harder omhoog dan in ons land.

Bron: Het Financiële Dagblad

Terug naar overzicht