11 januari '19

Woningmarkt koelt af, meer huizen te koop

De hausse op de Nederlandse woningmarkt begint iets af te nemen. Het afgelopen kwartaal stegen de huizenprijzen minder hard dan daarvoor en voor het eerst in jaren nam het aantal te koop staande huizen toe. Dat blijkt uit donderdag verschenen cijfers van de Nederlandse Makelaarsvereniging (NVM). ‘We zien dat steeds meer consumenten niet meer willen of kunnen meedoen aan de voortdurende prijsstijgingen’, zegt NVM-voorzitter Ger Jaarsma. Dat leidt volgens hem tot een zekere afkoeling van de meest verhitte delen van de woningmarkt.

Meer aanbod

Dat consumenten afhaken blijkt volgens Jaarsma uit het aantal woningen dat te koop staat. Dat steeg namelijk voor het eerst in 4,5 jaar, en wel met 5% in vergelijking met een kwartaal eerder. Vooral in de regio’s met een hoog prijsniveau nam het aantal te koop staande woningen fors toe. Zo groeide het aanbod in Amsterdam in één kwartaal tijd liefst met 67% en in Zuid-Kennemerland (Haarlem) met 50%. Amsterdam is vooralsnog de enige regio waar het aanbod ook hoger ligt dan een jaar eerder (+15%).

Behalve dat huizen langer te koop staan (in deze regio’s), worden ook meer bestaande woningen te koop gezet, volgens Jaarsma. Het lijkt erop dat huizenbezitters nog snel willen profiteren van de prijsstijgingen, maar dat is volgens de NVM gissen, want het is niet onderzocht. Volgens Jerry Wijnen van NVM Amsterdam groeit het aanbod in de hoofdstad onder meer doordat steeds meer verhuurders hun huizen verkopen, omdat ze moeilijk aan huurders kunnen komen die een huur van €2000 kunnen ophoesten.

De NVM signaleert verder, net als ABN Amro in zijn Woningmarktmonitor woensdag, dat de prijsstijgingen minder groot worden, vooral in stedelijke gebieden. Dat neemt niet weg dat de prijs van de gemiddeld verkochte woning in Nederland in het laatste kwartaal van 2018 nog altijd op een recordhoogte uitkwam van €298.000. Dat is een prijsstijging van 10,3% ten opzichte van een jaar eerder, dus opnieuw een groei van boven de 10%. De prijsstijging in Amsterdam was 8% en dook daarmee voor het eerst in jaren onder het landelijk gemiddelde.

Afvlakking prijsstijgingen

De afvlakking van de prijsstijging is verder vooral te zien in de vierkantemeterprijs van de gemiddelde woning. Die steeg in het vierde kwartaal 8,6% ten opzichte van een jaar eerder en ligt landelijk daarmee boven de €2500 per vierkante meter. Een kwartaal eerder ging het nog om een stijging van 9,4%. Daarnaast stegen de vraagprijzen van de koopwoningen op jaarbasis voor het eerst in vijf jaar minder hard dan een kwartaal eerder.

Hausse nog niet voorbij

Toch is de hausse nog niet voorbij. De verkooptijd van huizen is sinds 2000 niet zo kort geweest. Een huis staat gemiddeld 39 dagen te koop, dat is 11 dagen minder dan een jaar eerder. Ook werd in het vierde kwartaal 38% van de verkochte woningen boven de vraagprijs van de hand gedaan. Daarbij kon een potentiële koper in het vorige kwartaal slechts uit 3,6 woningen kiezen, en in sommige regio’s nog niet eens uit drie, wat duidt op een krappe markt.

Ook is het op de nieuwbouwmarkt volgens de NVM nog steeds ‘code rood’, omdat er te weinig wordt gebouwd. In 2018 daalde de verkoop van nieuwbouwwoningen met 7% tot 30.900. De prijs van een gemiddeld verkochte nieuwbouwwoning steeg in een jaar maar liefst met bijna 14% tot €361.000: door de grote vraag, maar ook door hoge bouwkosten en gasloos en binnenstedelijk bouwen. Volgens makelaars wordt nieuwbouw door die prijsstijgingen voor een groeiende groep geïnteresseerden onbetaalbaar.

Makelaars verkochten in het vierde kwartaal in totaal 39.300 woningen, dat is 8% minder dan een jaar eerder. Het is het zesde achtereenvolgende kwartaal dat het aantal transacties daalt.

Bron: FD 11-01-2019

Terug naar overzicht