12 juli '18

Woninggekte loopt uit de pas

DEN HAAG – De gekte op de woningmarkt staat niet in verhouding tot die in onze buurlanden. In Nederland stijgen de prijzen veel sneller dan in onder meer België en Duitsland.

Vergeleken met dezelfde periode uit 2017, stegen de woningprijzen in Nederland in de eerste drie maanden van dit jaar met 9,3%. Hiermee staat Nederland in de top van Europese landen met de grootste prijsstijging van koopwoningen. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). De prijzen stijgen in Nederland bijna twee keer sneller dan het Europees gemiddelde.

Daarbij loopt de Nederlandse stijging volledig uit de pas met die uit onze buurlanden. Zo stegen de woningprijzen in België in dezelfde periode met bijna 2,5%. In Duitsland betaalden huizenkopers ongeveer 5,5% meer, in Frankrijk 3,5% en in Groot-Brittannië zo’n 4,5%. Van alle West-Europese landen stijgen alleen de prijzen in Ierland en Portugal harder dan in Nederland.

Vooral met onze nieuwbouwwoningen schieten de prijzen omhoog, met een stijging van 11,2% en een gemiddelde koopprijs van ruim €350.000. Hiermee is een nieuwbouwwoning in een jaar tijd bijna een ton duurder geworden. Voorheen ontliepen de prijsstijgingen van nieuwbouw en bestaande koopwoningen elkaar niet veel, aldus het CBS.

De huizenprijzen exploderen in Nederland door het grote tekort aan nieuwbouw, mede omdat de bouwproductie tijdens de economische crisis nagenoeg stilviel. Tegelijk groeit de bevolking, met name in de Randstad door het aantrekkelijke vestigingsklimaat en de Brexit. Kopers krijgen daarbij stevige concurrentie van beleggers. De Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) presenteert vanmorgen de woningmarktcijfers uit het tweede kwartaal van dit jaar.

Bron: Telegraaf

Terug naar overzicht