10 juli '18

Starter steekt gemiddeld 39.000 euro aan eigen geld in aankoop woning

Starters op de woningmarkt nemen gemiddeld 39.000 euro aan eigen geld mee voor de aankoop van een woning, die door de bank genomen bijna 280.000 euro kost.

Dat meldt het Hypotheken Data Netwerk (HDN) maandag op basis van een analyse van gegevens over het tweede kwartaal van dit jaar.

De starter blijft wel duidelijk achter op de woningmarkt, constateert de organisatie. In het tweede kwartaal deed deze groep bijna 10 procent minder hypotheekaanvragen dan een jaar eerder. “Dit kan te maken hebben met de sterke stijging van de woningprijzen en het benodigde eigen geld dat meegebracht moet worden”, aldus HDN.

Een op de drie hypotheekaanvragen werd gedaan door een starter, vorig jaar was dat nog bij vier op de tien aanvragen het geval, een daling van 9 procent. Over de hele linie steeg het aantal hypotheekaanvragen in het tweede kwartaal juist met ruim 5 procent. Dat is vooral toe te schrijven aan oversluitingen.

Het aantal hypotheekaanvragen steeg het hardst in de provincies Zeeland, Gelderland, Overijssel en Drenthe. Zowel starters, doorstromers als oversluiters kozen daarbij het liefst voor een lange rentevaste periode van vijftien tot twintig jaar.

Een gemiddelde woning wisselde in het tweede kwartaal voor 335.000 euro van eigenaar. Daarmee waren woningen 9 procent duurder dan een jaar eerder.

HDN is een initiatief van diverse hypotheek-, krediet- en verzekeringsmaatschappijen. De organisatie registreert ruim vier op de vijf hypotheekaanvragen in Nederland.

Bron: NU.nl

Terug naar overzicht