24 mei '18

Nationale Woonagenda moet jaarlijks tot bouw 75.000 huizen leiden

Minister Kajsa Ollongren (Wonen) heeft woensdag samen met gemeenten, provincies, marktpartijen en corporaties de Nationale Woonagenda ondertekend. De afspraken moeten ertoe leiden dat er jaarlijks gemiddeld 75.000 woningen worden gebouwd.

Er moet vooral ook passend worden gebouwd, voor bijvoorbeeld ouderen en alleenstaanden.

In het plan is aandacht voor drie punten: het versnellen van de woningbouw, het beter benutten van de bestaande woningvoorraad en de betaalbaarheid van het wonen.

Het akkoord moet ervoor zorgen dat er nu stappen gezet en plannen uitgewerkt worden. De voortgang van het akkoord wordt tweemaal per jaar besproken.

Fonds

Er is onder meer afgesproken dat de partijen gaan kijken of er een fonds kan komen waaruit “complexe” verbouwingen van binnensteden kunnen worden gefinancierd.

Verder willen ze “problematische situaties” op de woningmarkt aanpakken. Daarbij gaat het om toeristische verhuur, malafide verhuurders en problematische vakantieparken.

Woningtekort

Volgens Ollongren is te zien dat er positieve ontwikkelingen op de huizenmarkt zijn, maar blijft het nodig om “gericht afspraken te maken om de inzet te vergroten”. Hierbij noemt de minister als voorbeeld het vergroten van het middenhuursegment.

Vorig jaar kondigde de bewindsvrouw al aan een actievere rol op de woningmarkt te gaan spelen. Door de krapte stijgen de prijzen en neemt het aantal woningaankopen af. Hierdoor zijn er tot 2025 volgens Ollongren 700.000 nieuwe woningen nodig.

Bron: nu.nl d.d. 24-05-2018

 

 

Terug naar overzicht