21 juli '17

Koper meer kwijt aan hypotheeklasten

Met stijgende huizenprijzen en dalende hypotheekrentes, wordt het voor huizenkopers voor het eerst sinds 2013 moeilijker om hun woning te bekostigen.

Terwijl de huizenprijzen naar verwachting met gemiddeld 7% stijgen in 2017, en met 5% in 2018, neemt de betaalbaarheid van woningen af, voorspelt het ING Economisch Bureau.

Dit betekent dat starters die een woning met een gemiddelde prijs kopen, een groter deel van hun inkomen kwijt zijn aan hypotheeklasten. Inmiddels gaat 23% van het inkomen naar hypotheeklasten, hoger dan het gemiddelde in de laatste 20 jaar maar nog altijd onder de 27% die starters in het crisisjaar 2008 aan hypotheeklasten kwijt waren.

Tussen 2013 en 2016 steeg de betaalbaarheid van woningen omdat kopers de stijgende huizenprijzen konden compenseren met dalende rentes. Aan dat laatste is een eind gekomen terwijl de huizenprijzen nog steeds als een speer omhoog gaan door het almaar dalende aanbod en een stijgende vraag.

Als de aflossing in de hypotheeklasten (kopers zijn sinds 2013 verplicht af te lossen) niet wordt meegeteld, ontstaat een veel rooskleuriger beeld. Aan rentebetalingen zijn woningeigenaren slechts 9% van hun inkomen kwijt.

Bron: Telegraaf 20 juli 2017

Terug naar overzicht