6 juni '17

’Starter dupe van strenge hypotheekregels’

Als de regels voor hypotheken nog strenger worden dan ze nu al zijn, worden starters op de woningmarkt daar de dupe van. Ruim twee derde moet de aanschaf van een eerste woning dan uitstellen, meldt het Centraal Planbureau vandaag.

Wie een huis koopt, mag vanaf volgend jaar maximaal 100% van de woningwaarde lenen. Zaken als de kosten koper, maar ook eventuele verbouwingen aan het huis, moeten kopers dus uit eigen zak betalen. Meerdere partijen, waaronder De Nederlandsche Bank, hebben ervoor gepleit die maximale loan-to-value nog verder te verlagen, zodat huizenkopers niet meer lenen dan ze aankunnen.

Het Centraal Planbureau heeft nu de effecten van zo’n maatregel doorgerekend. Liefst zeven op de tien starters zouden bij een leennorm van 90% van de woningwaarde de aanschaf van een huis uitstellen. Bij een norm van 100% stelt maar de helft van de starters de aankoop uit.

Gemiddeld duurt het dan zeker drie tot vijf jaar voordat de starters uiteindelijk wel een huis kopen, denkt het CPB. Die periode van uitstel kan nog langer duren, omdat de starters in een huurwoningen in de vrije sector belanden. Die slokken doorgaans een ongezond groot deel van het inkomen op.

Van alle mensen die van het ene koophuis naar het andere koophuis verhuizen, stelt een derde de aankoop uit als de hypotheekregels strenger worden. Nu is dat nog ongeveer een vijfde.

Overigens heeft het kabinet meermalen laten weten dat de maximale loan-to-value in principe niet onder de 100% zakt.

Bron: de Telegraaf d.d. 6 juni 2017

Terug naar overzicht