23 mei '17

Nederlanders leenden nog nooit zo veel voor aankoop huis

Nog nooit sloten we in Nederland zulke hoge hypotheken af als in het eerste kwartaal van 2017, ondanks steeds strenger wordende leennormen. Gemiddeld leenden consumenten €281.000 voor de aankoop van een huis, blijkt uit onderzoek van adviesbureau IG&H. De lage hypotheekrente en de stijgende huizenprijzen krikken het hypotheekbedrag steeds verder op.

Het eerste kwartaal van dit jaar werden nog een paar andere records vermorzeld. De hypotheekomzet kwam uit op €23,3 mrd. Dat is met 43% niet alleen de sterkste stijging ooit op jaarbasis, het is ook de hoogste hypotheekomzet in tien jaar tijd. In totaal zijn 83.000 hypotheken afgesloten. Hiermee is van de gebruikelijke seizoensdip nauwelijks sprake begin 2017.

Het record is nog opmerkelijker in het licht van recente cijfers van De Nederlandsche Bank, waaruit blijkt dat steeds meer mensen een huis kopen zonder hypothecaire financiering. Afgelopen jaar gold dit voor 16% van het totaal aantal verkochte woningen. Dat is een verdubbeling ten opzichte van 2008. Een verklaring kan zijn dat steeds meer kopers de financiële speelruimte hebben om pas een tijdje na de transactie in alle rust een hypotheek af te sluiten.

Meer doorstromers

Opvallend is ook dat de gemiddelde hypotheeksom met 10,4% een stuk harder is gestegen dan de gemiddelde huizenprijzen, die op jaarbasis met 7,5% toenamen. Dit komt doordat vooral het aantal doorstromers (46%) hard groeit, zegt Joppe Smit, senior manager bij IG&H. Deze groep sluit vaak een hogere hypotheek af dan een starter. Doorstromers waren het eerste kwartaal goed voor 55% van de markt.

Ook het aantal oversluiters groeit met 40% fors. De lage rente lijkt de belangrijkste aanjager voor het oversluiten van de hypotheek.

Starters kunnen een stuk minder goed meekomen door de sterk stijgende prijzen en strenge leennormen. De groep die voor het eerst een huis kocht steeg slechts met 11%. Er moet steeds meer eigen geld meegebracht worden, maar voor starters is dat echt een drempel, schetst Smit. Omdat de huren in de vrije sector vaak torenhoog zijn, is sparen voor deze groep lastig.

Bron: Financieel Dagblad d.d. 22 mei 2017

Terug naar overzicht