11 november '22

Beleggers kopen steeds minder huizen op in grote steden

In de grootste steden van het land kopen vooral particuliere beleggers steeds minder huizen op om ze te verhuren. In Amsterdam en Rotterdam is hun aandeel in de woningtransacties zelfs gehalveerd. Dat blijkt uit cijfers van het kadaster.

Beleggers kopen al een aantal jaren behoorlijk veel woningen op. Die verhuren ze om er op die manier geld aan te verdienen. Daar is de laatste tijd veel weerstand tegen gekomen, omdat het voor mensen moeilijker wordt om een huis te kopen om zelf in te wonen.

Uit de kadastercijfers blijkt dat de pandjesbazen in de eerste helft van dit jaar 5.200 woningen hebben gekocht. Dat waren er in de eerste helft van vorig jaar nog 6.000 en vier jaar geleden zelfs 8.000. Hun aandeel is daarmee in vier jaar tijd gedaald van 8 naar 6 procent.

Het gaat hierbij alleen om woningen die de verhuurders hebben gekocht van eigenaren die tot aan de verkoop zelf in hun huis woonden. Huizen die van de ene naar de andere verhuurder zijn gegaan, of nieuwbouw die is opgekocht, zitten niet in de cijfers. Daardoor gaat het vooral om kleinere pandjesbazen en minder over grote investeerders zoals Blackrock, die vaak kiezen om een nieuwbouwcomplex op te kopen.

Bron: nu.nl d.d. 9 november 2022

Terug naar overzicht