4 augustus '22

Zo ziet de Nederlandse vakantiewoningmarkt eruit

In de pandemie kochten veel particulieren een vakantiehuis in Nederland. Het FD en het Kadaster deden onderzoek naar prijzen en locaties. Grote vakantieparken in toeristische gebieden zijn in trek.

In de afgelopen twee jaar hebben particuliere en professionele beleggers in totaal voor €1,6 mrd aan vakantiewoningen en grond voor recreatieve doelen gekocht. De helft kwam voor rekening van particulieren, die een huisje aanschaften.

Sinds de lockdowns zijn de uitgaven van particulieren aan vakantiehuizen met 80% toegenomen. De stijging in transacties wordt verklaard door een cocktail van historisch lage rentes, een kapitaalvlucht vanuit de reguliere woningmarkt en de herontdekking van eigen land als vakantiebestemming.

Dat blijkt uit onderzoek van het FD uitgevoerd in samenwerking met het Kadaster. In het onderzoek zijn geregistreerde verkoopaktes op vakantieparken tussen 2010 en 2021 meegenomen.

Kust, Drenthe en Veluwe gewild
Niet verwonderlijk zijn vooral traditionele vakantieregio’s zoals Drenthe, de Veluwe, Zeeland en de Waddeneilanden in trek bij vakantiehuiseigenaren. De Zeeuwse gemeente Schouwen-Duiveland telt de meeste vakantiehuizen op parken.

Gemiddelde prijs
Particulieren hebben inmiddels 89.000 van de 140.000 huizen op vakantieparken in bezit. De gemiddelde koopsom van een vakantiehuis is gestegen van €145.000 in 2017 naar €182.000 in 2021.

Op veruit de meeste vakantieparken zijn particuliere eigenaren in de meerderheid. Zij kiezen dan vooral voor een huis op een groter vakantiepark, met meer dan honderd huizen. Particulieren bezitten zo’n driekwart van de huizen op de kleine parken (tot tien huisjes), op grote parken (meer dan honderd huisjes) is hun aandeel met 68% iets lager.

Het aantal transacties op vakantieparken is in 2020 en 2021 flink toegenomen, naar meer dan 10.000. Ter vergelijking: in het afgelopen decennium schommelden de aantallen tussen 4000 en 8000. Bij de aankopen gaat het niet alleen om vakantiewoningen, maar ook om bouwkavels, grond en staplaatsen voor caravans. Bijna twee derde van de transacties betreft woningen.

Aantal transacties op parken van grootste exploitanten
De meeste vakantiehuizen werden gekocht op de parken van Europarcs. Particulieren kochten ook veel huizen op Roompot-parken. Daarbij moet wel worden bedacht dat Roompot, net als Landal, niet alleen parken in eigen bezit heeft, en ook als verhuurder optreedt van parken van derden.

Verder betreft het onderzoek alleen geregistreerde, grondgebonden verkopen. Dat betekent dat bijvoorbeeld chalets op huurgrond niet zijn meegeteld. Deze verkopen zijn niet geregistreerd in het Kadaster. Europarcs en Topparken zijn partijen die zulke chalets aanbieden.

Lees het volledige artikel: https://fd.nl/financiele-markten/1445950/zo-ziet-de-nederlandse-vakantiewoningmarkt-eruit-ndh2caG2KJXy

Bron: fd.nl 04-08-2022

Terug naar overzicht