13 april '22

Bijna nergens stegen de huizenprijzen harder dan in Deventer

In Deventer zijn de huizenprijzen afgelopen kwartaal met 23 procent gestegen ten opzichte van hetzelfde kwartaal in 2021. Alleen in Flevoland stegen de huizenprijzen iets harder dan in Deventer. Overal werden huizen duurder in vergelijking met een jaar eerder. Goed nieuws is er voor huizenkopers in Noord-Overijssel: daar daalden de huizenprijzen het eerste kwartaal ten opzichte van een kwartaal eerder met 1,8 procent.
Dat is een teken van afkoeling van de woningmarkt, stelt NVM. Woningkopers betaalden in de eerste drie maanden van 2022 gemiddeld 2,1 procent minder voor een bestaand huis dan in het voorgaande kwartaal. “Er lijkt een lichte bries te waaien door een oververhitte woningmarkt”, zegt NVM-voorzitter Onno Hoes.

Lang niet voorgekomen

Het is sinds het begin van 2019 niet meer voorgekomen dat huizen goedkoper werden dan een kwartaal eerder. Ten opzichte van het eerste kwartaal van 2021 was er dus nog wel sprake van een forse prijsstijging.
Toch is die ‘lichte bries’ nog niet overal in Overijssel voelbaar. In Zuid-West Overijssel, de regio Deventer lagen de huizenprijzen 3,3 procent hoger dan in het laatste kwartaal van vorig jaar. In Twente was er sprake van een stijging van 2,5 procent. In Noord-Overijssel, regio Zwolle en de Kop van Overijssel, was er dus sprake van een daling van 1,8 procent.

Minder extreme stijging

Een woning wisselde in Nederland voor gemiddeld 428.000 euro van eigenaar. Dat is weliswaar minder dan eind vorig jaar, maar nog altijd bijna veertien procent meer dan in de eerste drie maanden van 2021. Die stijging op jaarbasis is duidelijk minder extreem dan in de voorgaande kwartalen, toen huizen telkens zo’n 20 procent duurder werden dan in dezelfde periode een jaar eerder.
De woningmarkt is nog altijd krap. Zo heeft iemand die een woning zoekt volgens de NVM meestal keuze uit nog geen twee woningen. Een ander teken van krapte is het vele overbieden. Van alle verkochte woningen ging 79 procent voor meer dan de vraagprijs naar een nieuwe eigenaar. Dat was een jaar eerder nog 65 procent.
Bij het aantreden van het nieuwe kabinet kwam er weer een aparte ministerspost voor volkshuisvesting. Verantwoordelijk minister Hugo de Jonge wil dat er vanaf 2024 jaarlijks 100.000 woningen bij komen.
Bron: RTV Oost d.d. 07-04-2022
Terug naar overzicht