31 maart '21

Druk bij notaris met starters die nog snel duurder huis kopen

Notarissen hebben het de afgelopen tijd druk gehad met starters die nog snel een duurder huis wilden kopen. Vooral in de Randstad is dat het geval. Huizenkopers onder de 35 jaar kunnen tot 1 april nog een huis van boven €400.000 kopen zonder overdrachtsbelasting te betalen. Dit scheelt al snel duizenden euro’s.

‘In veel regio’s heeft deze grens tot extra druk geleid. Kopers willen graag nog vóór 1 april de overdracht doen’, zegt Lucienne van der Geld, directeur van de notarisorganisatie Netwerk Notarissen. ‘Mensen die al bezig waren met een huis, proberen de overdracht nu snel naar voor te halen, zegt Liesbeth Verhagen, notaris in Edam en Volendam. Zij ziet het vooral de laatste twee weken drukker worden.

Recordaantal huizenverkopen

Sinds de jaarwisseling hoeven 35-minners die een huis kopen geen overdrachtsbelasting van 2% over de koopsom te betalen. Op een huis van €400.000 scheelt dat €8000. De kopers hoeven geen starters te zijn, ook doorstromers kunnen eenmalig gebruikmaken van de vrijstelling. Voor beleggers ging deze belasting juist omhoog van 2% naar 8%.

Bron: FD, 31 maart 2021 

Terug naar overzicht