19 oktober '20

Starterswoning bijna niet te koop

Bestaande woning onder de twee ton: ze zijn bijna niet meer te vinden. In 14 Twentse gemeenten staan er slechts 450 te koop. Extreem weinig voor een streek met 620.000 inwoners met een gemiddelde grootte van 2,1 per huishouden. „En het wordt op korte termijn niet beter.”

In de Achterhoek is het al niet anders. In een dorp als Neede staan momenteel drie starterswoningen te koop, in het nabijgelegen Eibergen vier.

„Bij een woning van onder de twee ton, kan ik al gauw rekenen op 20 tot 40 aanvragen voor een bezichtiging. ”, zegt makelaar Steven Elst van Thoma-Post Makelaars uit Hengelo.

De vraag in het onderste segment van de markt is het grootst en het aanbod het kleinst. „Al kun je voor de wat duurdere woningen ook al snel tientallen gegadigden voor een bezichtiging noteren”, zegt Elst.

Vorige week werd duidelijk dat zich overal op de Twentse woningmarkt ‘randstedelijke taferelen’ voordoen. Ook bij duurdere huizen wordt de vraagprijs grif overboden en in twintig jaar tijd stonden er niet zo weinig huizen te koop als in het laatste kwartaal.

Steven Elst verwacht niet dat het huizentekort in het goedkopere segment snel wordt opgelost. „Het is ook simpel, natuurlijk: er zijn nogal wat mensen die voor 700 of 800 euro in de maand huren. Als dan voor circa 600 euro in de maand kunt kopen, dan kies je daarvoor.”

Wie op Funda kijkt, ziet dat het gebrek aan starterswoningen in kleinere steden en dorpen nog groter is dan in de steden. In Tubbergen staan slechts vier woningen te koop die minder dan twee ton kosten, in Oldenzaal negen en in Rijssen-Holten drie.

Wegjagen

Het jaagt jongeren die graag willen blijven wonen in het dorp waar ze opgroeiden de gemeente uit. Als ze tenminste in grotere plaatsen al iets betaalbaars kunnen vinden. Enschede telt 139 koopwoningen onder de twee ton, Almelo 110 en Hengelo 91.

Probleem is dat corporaties weinig bouwen en weinig verkopen uit de eigen woningvoorraad. Michel ten Hag, directeur van de Ten Hag Groep: „De kosten van grond meegerekend, bouw je beneden de 3 ton geen eengezinswoningen meer met alle duurzaamheidseisen die  worden gesteld. De verhuurdersheffing (belasting die corporaties sinds 2013 moeten betalen-red.) draagt ook al niet bij aan een hoger woningproductie.”

Beleggers

Volgens Ten Hag maken particuliere beleggers nu een pas op de plaats. „Door de stijgende prijzen, zijn er daar al veel van verdwenen uit de markt. Maar enkele jaren terug waren dat ook geduchte concurrenten voor starters.”

Om starters niet alle kansen te ontnemen, betalen zij vanaf 1 januari nul euro overdrachtsbelasting en gaan beleggers die woningen als investering kopen komend jaar acht procent overdrachtsbelasting betalen. Tenminste, als de Eerste en Tweede Kamer daarmee akkoord gaan.

BronL Tubantia, 19-10-2020

Terug naar overzicht