10 augustus '20

De gemeente Wierden is de beste plek om te wonen in Twente

De gemeente Wierden is de beste plek om te wonen in Twente. In de landelijke ranglijst staat Wierden op plek 13. In de landelijke top 10 van dorpen waar het prettig wonen is, staan zelfs vijf Twentse dorpen.

Dat concludeert het weekblad Elsevier in het jaarlijkse onderzoek naar de ‘beste plekken om te wonen. ‘De gemeenten Rijssen-Holten (18) en Borne (35) zijn naast Wierden de beste plekken om te wonen in deze regio. Om tot een vergelijking te komen, berekenen de onderzoekers voor alle 354 gemeenten scores op basis van ruim honderd factoren.

De scores zijn verdeeld over elf onderdelen: onderwijs en kinderopvang, winkels, zorg, vrijetijdsvoorzieningen, gebouwde omgeving, natuurlijke omgeving, weinig overlast, veiligheid, bevolkingssamenstelling, rust en ruimte en bereikbaarheid.

In Enter is ’t goed wonen

Wierden dankt zijn hoge score in de totale ranglijst vooral aan Enter (7200 inwoners). Voor het eerst kijkt Elsevier dit jaar op postcodeniveau naar het woongenot. En dan is postcodegebied 7468 – Enter – in Twente de beste plek om te wonen. Gedoeld wordt op de omgeving Dorpsstraat- Stationsweg- Rijssenseweg- Disselweg- Reggestraat en Marijkelaan in Enter.

Twentse dorpen scoren

Wat opvalt, is dat in de categorie ‘rust en ruimte’, die weergeeft in welke Nederlandse dorpen het prettig wonen is, vijf Twentse dorpen/buurtschappen in de landelijke top tien staan. ‘De score is afgemeten aan een lage bevolkingsdichtheid, weinig files en rustige wegen niet alleen in de eigen buurt maar ook vlak daarbuiten. Het zijn plekken waar de lucht schoon is en de mensen naar eigen zeggen betrokken zijn bij het wel en wee in hun buurt. Kortom, allemaal landelijke idylle.’

Mander op plek 2

Mander staat op plek 2, achter het beschermde dorpsgezicht Echten. Hezingen staat op plek 5, Agelo op plek 6, Oud Ootmarsum is 9 en Fleringen 10. ‘Mander en Manderveen liggen bij de Duitse grens, omgeven door weiland en akkers’, schrijft Elsevier. ‘Manderveen heeft een paar honderd inwoners, van wie de helft lid is van carnavalsvereniging De Venfluiters. De vereniging is ook buiten carnavalstijd actief. Zo wordt in de zomer traditioneel een zeepkistrace georganiseerd die dit jaar is afgelast als gevolg van corona. Als alternatief is er in augustus een loterij op het terras van café Peddemors, lokaal ‘de Ped’ genoemd.’

Bron: 07-08-2020 Tubantia

Terug naar overzicht