18 maart '19

Dit waren de beste (en slechtste) momenten om een huis te kopen in de afgelopen 23 jaar

Dit waren de beste (en slechtste) momenten om een huis te kopen in de afgelopen 23 jaar – de stijging van de huizenprijs in elk jaar sinds 1995

De gouden jaren van razendsnelle stijgingen van de huizenprijs lijken op hun einde te lopen, zo bleek vrijdag uit nieuwe prognoses van het Economisch Bureau van ING over de huizenprijs in Nederland.

Lag de gemiddelde stijging van huizenprijzen in de laatste maand van 2018 nog op 8,4 procent, vergeleken met een jaar eerder…in 2020 stijgen huizenprijzen naar verwachting nog maar iets meer dan 2 procent.

Dat huizenprijzen kunnen schommelen is overigens niet heel bijzonder. Kijk je wat langer terug, dan ziet de ontwikkeling van de gemiddelde huizenprijs in Nederland er als volgt uit.

Sinds 1995 is de huizenprijs in een vrijwel rechte lijn gestegen. Daarna volgde de klap van de kredietcrisis van 2008 en sinds 2013 is weer sprake van een stijgende trend.

Jaar van aankoop van invloed op “winst op je huis”

Als de afvlakking van de stijging van huizenprijzen inderdaad doorzet, dan wordt het lastiger voor eigenaren van koopwoningen om de komende jaren gratis rijker te worden. Wat dit betreft is het historische ‘instapmoment’ een factor die aardig kan meewegen.
In de onderstaande grafiek hebben we de gemiddelde huizenprijs van januari 2019 (ruim 302 duizend euro) als uitgangspunt genomen. Vervolgens hebben we in kaart gebracht hoe die zich verhoudt tot de gemiddelde huizenprijs in elk jaar sinds 1995.
Dus kocht in je 1995 een woning voor omgerekend bijna 94 duizend euro, dan is de waarde daarvan ruim twee keer over de kop gegaan.

Bron: Business Insider, 18 maart 2019

Terug naar overzicht