18 september '17

Steeds meer huurders zitten vast in een te dure of kleine woning.

Door de krapte op de woningmarkt worden huurwoningen in de vrije sector steeds duurder en kleiner. Na een wisseling van de huurder stegen de huren per vierkante meter gemiddeld bijna 7% afgelopen jaar. In de grote steden stijgen de huren nog veel harder.

Dat blijkt uit cijfers van de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) en Vastgoed Management Nederland (VGM NL) die samen goed zijn voor de helft van de huurtransacties.

‘De huidige vrije markt kent een snel groeiende groep bewoners die noodgedwongen in een te dure, en voor hun gezinssituatie vaak te kleine, huurwoning zit’ zegt Erik Verwey, voorzitter van VGM NL. ‘Ze kunnen geen kant op en worden elke maand weer geconfronteerd met forse woonlasten.’ Zo’n 18% van de huurders is tussen de 36% en 40% van het netto maandinkomen kwijt aan huurlasten.

Liever kopen

Een deel van de huurders, zo’n 60.000 huishoudens, zou liever willen kopen maar kan niet aan geschikte koopwoning komen. Bijvoorbeeld omdat ze geen hypotheek kunnen krijgen of gescheiden zijn, blijkt uit een enquête van de NVM en VGM NL.

Dat steeds meer huurders vastzitten in een ongeschikte woning belemmert de doorstroming op de huurmarkt. ‘Ze houden plaatsen bezet voor nieuwe instromers’ zegt Verwey.

De twee belangenverenigingen roepen het kabinet op om de krapte op de huurmarkt aan te pakken. NVM-voorzitter Ger Jaarsma wijst er op dat Nederland in vergelijking met andere landen veel sociale huurwoningen telt, maar ‘zeer weinig’ vrije huur. Zo’n 7% van de woningmarkt bestaat uit vrije sectorhuurwoningen. ‘Terwijl dit segment steeds belangrijker wordt, bijvoorbeeld door de opkomst van zzp’ers, die geen eigen huis kunnen of willen kopen’ zegt Jaarsma.

In 2016 zijn er 7000 nieuwe huurwoningen in de vrije sector bijgekomen. Dat zouden er volgens de vastgoedpartijen veel meer moeten zijn. ‘Hiervoor is het nodig dat duidelijk wordt wie er verantwoordelijk is voor het stimuleren van de groei van het middensegment in de huurmarkt’, aldus VGM NL en NVM.

‘De vrije huursector is het enige marktsegment waar geen subsidie naar toe gaat’ zegt Jaarsma. ‘Hierdoor is het bijna onmogelijk om in het middensegment woningen te realiseren voor particuliere investeerders.’

Bron: Het Financieele Dagblad d.d. 13 september 2017

Terug naar overzicht