Huizen gaan als warme broodjes
Woningmarkt gemeente Wierden ‘booming’
Wierden behoort met een daling van de ’te koop-periode’ van 65 procent ten opzichte van vorig jaar, samen met de gemeenten Rijswijk en Hillegom, tot de drie snelste dalers van Nederland.
In Wierden duurt deze zogenaamde theoretische verkooptijd gemiddeld zo’n 4,5 maanden. Vorig jaar was dat nog bijna 13 maanden. Dat blijkt uit onderzoek van Woningmarktcijfers.nl.
“Een forse ommekeer”, bevestigt Jan Koers van Plaggemars Makelaars. “Onze woningvoorraad dunt rap uit. Het gaat heel snel.” De theoretische verkooptijd van een huis is de tijd tussen het moment dat de woning in de verkoop gaat en dat het huis wordt afgemeld. “Dat is het moment dat de verkoop volledig rond is. Om alle financiering en randzaken te regelen, hebben kopers doorgaans een week of zes nodig. Die periode is hier al bij in gerekend.”
Koers geeft aan dat 4,5 maand zeer snel is voor een huisverkoop. Sneller kan eigenlijk niet, mede door die financieringsperiode. In omliggende gemeenten gaat de woningverkoop lang niet zo snel. Twenterand spant de kroon, met een theoretische verkooptijd van 10,3 maanden. In Almelo duurt deze periode gemiddeld 8,3 maanden en in Hellendoorn kan een huis zo 8,7 maanden in de verkoop staan. Rijssen-Holten is vlotter, met 5,3 maanden.
“Je merkt aan alles dat de crisis voorbij is. De woningmarkt komt op stoom nu de werkgelegenheid verbetert. De rente voor een hypotheek ligt met een paar procent ook nog eens historisch laag”, meent de makelaar. “De kopersvijver is gedurende de crisisjaren voller en voller geraakt en nu slaan de mensen die toen wegbleven toe.”
En dat merkt Plaggemars in de woningvoorraad. Die is zo’n beetje gehalveerd. “Daar komt wel weer wat bij, aangezien de bouw van de tweede fase in Zuidbroek begint.”
Of deze cijfers invloed uitoefenen op de politiek, durft de makelaar niet te zeggen. Op last van de provincie moet de gemeente Wierden de komende jaren bouwgrond schrappen, waaronder fase 3 van Zuidbroek en een deel van het Zenderink. Terwijl de vraag er dus kennelijk wel is. Koers nuanceert dat. “Je moet daar voorzichtig mee zijn. Als er grond bij komt en dit blijkt een tijdelijke opleving, dan zit je opnieuw met een grote hoeveelheid grond.”
Bron: Tubantia 10 augustus 2017