3 april '23

Helft minder hypotheken, aantal oversluiters daalt fors

AMSTERDAM – Het aantal hypotheekaanvragen is in het eerste kwartaal van dit jaar gehalveerd. Dat is vooral het gevolg van een forse daling van het aantal oversluiters. Dat blijkt uit de nieuwste cijfers van adviesketen De Hypotheker. Die ziet tegelijkertijd tekenen dat de woningmarkt zich iets herstelt.

Nog geen 10 procent van de aanvragen was de afgelopen drie maanden gericht op het oversluiten van de hypotheek, een schril contrast met dezelfde periode vorig jaar, toen bijna één op de drie aanvragen gedaan werd door oversluiters.

Herstel

Hoewel het aantal aanvragen voor de aankoop van een woning in het eerste kwartaal met 22% is gedaald ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder, wijzen verschillende signalen er volgens De Hypotheker op dat de huizenmarkt begint te herstellen.

Wat opvalt, is dat onder jonge huizenkopers sprake is van een stijging van het aantal hypotheekaanvragen met 7%. Doordat het woningaanbod in de afgelopen maanden is toegenomen en starters op de huizenmarkt minder last hebben van concurrentie, zijn hun vooruitzichten op een woning verbeterd. De sterkste daling doet zich voor onder 55-plussers (-45 procent). Dat duidt er, zegt de adviesketen, op dat er te weinig (levensloopbestendige) woningen beschikbaar zijn die aan hun wensen voldoen.

Hypotheekbedrag daalt

Het gemiddelde hypotheekbedrag voor de aankoop van een woning is met 9% gedaald en bedraagt nu €306.000. Die ontwikkeling is ook zichtbaar in verschillende provincies. De grootste daling deed zich voor in Groningen, waar de gevraagde hypotheekbedragen met 15% zakten, gevolgd door Limburg (-13%) en Utrecht (-12%). De kleinste daling van het gemiddelde hypotheekbedrag is zichtbaar in Flevoland (-4%).

Tegelijkertijd trok de Open Huizen Dag afgelopen zaterdag met 66.000 bezoekers meer kijkers dan de vorige in oktober. Volgens de makelaars wijst dat er op dat er nog steeds grote interesse is in het kopen van een woning. Mensen konden zonder afspraak binnen kijken bij ongeveer 13.500 huiseigenaren die de deuren voor hen openzetten.

Bron: De Telegraaf d.d. 03-04-2023

Terug naar overzicht